пʼятниця, 17 лютого 2012 06:45

"Януковича можна назвати мільярдером" - Наталія Вітренко

Автор: фото: Андрій Шматов
  Лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко: ”Янукович боїться ”бумеранга” — що після програшу президентських виборів його закатають в асфальт так, як він це зробив із Тимошенко”
Лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко: ”Янукович боїться ”бумеранга” — що після програшу президентських виборів його закатають в асфальт так, як він це зробив із Тимошенко”

— Янукович провалив внутрішню та зовнішню політику. Не у кожного це вийшло б, — каже лідер Прогресивної соціалістичної партії 60-річна Наталія Вітренко. — Віктор Федорович думає, що він щасливчик, бо відірвав собі "Межигір'я", синів прилаштував, усіх через коліно поламав. Але Бог правду бачить і повідомить її ще при нашому житті.

Вітренко орендує під партійний офіс приміщення на першому поверсі житлового будинку. До метро 10 хв. пішки. В одній із кімнат її кабінет, стіл для нарад, кілька книжкових шаф. У шафах 55 томів Леніна, погруддя Ілліча та портрет латиноамериканського революціонера Че Гевари. Над робочим столом велика картина — Богдан Хмельницький на коні.

Друга кімната без меблів. Там лежать пачки книжок, брошур. Розмовляємо російською.

Які позитиви двох років правління Януковича?

— Наші президенти люблять казати "Лишь бы не было войны". Янукович іще говорить про кілька великих інфраструктурних об'єктів — стадіони, аеропорти. Але це не те, що допоможе витягнути економіку. Головне, що треба робити, — піднімати машинобудування, вводити нові заводи, модернізувати виробництво. Використання природних ресурсів, інтелекту нації, створення робочих місць, вихід на зовнішні ринки з кінцевою продукцією — цього не робив жоден президент. Вони врємєнщики. Їм би ніч простояти та день протриматися.

Які найбільші провали?

— Наша партія та я особисто підтримали Януковича, тому що він обіцяв змінити курс зовнішньої політики, — сплітає в замок пальці. Нігті помальовані лаком бузкового кольору. — Ми ніколи не проживемо без інтеграції з Росією. Нам бракує природних енергетичних ресурсів, щоб себе утримувати. З іншого боку — в нас серйозні виробничі потужності.

Чому президент не зміг забезпечити якісні зрушення в економіці?

— По-перше, він дуже боїться втратити свій капітал, який перебуває на Заході. Януковича можна назвати мільярдером. Він "важить" десь на рівні третини або чверті капіталів Ахметова (журнал "Форбс" оцінює статки Ріната Ахметова у $16 млрд. — "ГПУ"). По-друге, капітали олігархічного оточення Януковича — Ахметова, Фірташа, Ярославського, Тарути, інших — теж у західних банках. Вони купили там собі не тільки будинки, яхти, а й підприємства. Інвестують в економіку Заходу.

Швидко набирає ваги старший син Януковича — Олександр. А ще недавно він був непомітним стоматологом. Була в Донецьку, то враження, ніби потрапила в царство Маркіза Карабаса. "Чиє це, оце?" — питаю. Кажуть, Саші — бізнес-центри, підприємства. Таку ж грандіозну діяльність він розгортає по всій країні.

Кажуть, керівниками силових відомств стали люди, особисто віддані родині президента. Чому Янукович іде таким шляхом?

— Він боїться "бумеранга" — що після програшу президентських виборів його закатають в асфальт так, як він це зробив із Тимошенко. І розуміє: розправа буде жорсткою, на свободі точно не залишать. Страх утратити владу спонукає його ставити перевірених людей в СБУ, Міністерства оборони, внутрішніх справ. Він посилює репресивний апарат.

Які шанси партії влади на парламентських виборах?

— Можуть програти. Зараз закриті опитування "Регіонів" показують, що вони мають 6,5 відсотка довіри виборців. Нема таких технологій, які б із 6 відсотків зробити 60. Хоча вони можуть піти на все що завгодно. Буде нереєстрація невгодних, провокації на мажоритарних округах, фальсифікації, підкуп членів комісій, підміна протоколів.

Який буде новий парламент?

— Новий закон "Про вибори" дає можливість пройти тільки олігархам та бандитам. Литвина там не буде. А комуністи вміють маніпулювати, тому свою купку проведуть. Буде фракція "Регіонів", "Батьківщини", "Фронту змін". Можливо, протягнуть "Удар" та "Свободу".

Ваша партія або ви підете на вибори?

— Ні. Чесні нормальні люди не можуть пройти до парламенту за цього закону. Звідки в мене 500 тисяч євро застави за партію та наших кандидатів? Я маю або красти, або бандитів чи олігархів пускати до партійного списку.

Двері кабінету відчиняються без стуку. Зазирає заступник Наталії Михайлівни, екс-депутат Володимир Марченко. Вітренко не обертається, й двері зачиняються.

Люди вийдуть на вулиці у разі фальсифікацій?

— Суспільство ще не готове. Люди на Півдні та Сході 2005 року були об'єднані відторгненням "помаранчевих", був колосальний ентузіазм. Прийшов Янукович. Українці не зразу розібрали, що це — поліцаї. Ніби "свої", але насправді — вороги. Тепер люди в ступорі, депресії.

На Заході України навпаки — як що, то зразу бунтують. Центр їх підтримує. Але радикальних змін не буде, доки не піднімуться Схід та Південь.

Зниження соціальних гарантій може збурити народ?

— До виборів соціальних гарантій не урізатимуть і тарифів не підніматимуть, хоча Міжнародний валютний фонд і вимагає. Азаров розуміє, що це гільйотина для Партії регіонів та Януковича. З іншого боку — їм не втримати країну без кредитів. Бюджетна діра зростає, маємо понад 12 мільярдів гривень негативного торговельного балансу. Тарифи піднімуть одразу після виборів. Збільшуватимуть податки.

Це виштовхне українців на протести?

— Беззаперечно, почнуться бунти. Питання, наскільки вони будуть об'єднані та як їх придушать.

Хто може перший вийти на мітинги?

— Режим треба змітати хвилею об'єднаних громадян: науковців, інженерів, безробітних, пенсіонерів. 20 років тому в Мозамбіку три мільйони людей оточили президентський палац. Просто стояли. І президент подав у відставку. Подібна революція можлива у нас. Але спочатку має настати усвідомлення. Цей процес триває. Партія регіонів робитиме антинародні кроки, а ті викликатимуть дедалі більший опір. В історії такого не було, щоб негатив у душах людей накопичився, а тоді все вляглося, і сказали: "Ну гаразд". Рано чи пізно негатив виллється назовні.

Бунт буде соціальний чи ідеологічний?

— Соціальні проблеми стануть імпульсом. Він переросте в політичний. На вулиці вийдуть Вітренко, Гриценко, Тимошенко — всі. Людям доведеться обирати політичний курс, щоб жити краще.

У суспільстві є запит на нових лідерів — де їх шукати?

— Це казка, яку нав'язують. Треба виробляти запит на новий курс внутрішньої та зовнішньої політики. Ось чого мусить вимагати суспільство. 20 років нас вели у болото. Ми вимираємо, нас засмоктує. Нам треба іншого шляху, а не нового лідера. Нових та молодих легко перекупити. У них же переконання ще слабкі, а апетити великі — й гроші мати, і квартиру, і машину.

Як побороти корупцію?

— Системно — прогресивними податками, деклараціями про видатки родини, а не лише про прибутки. Я, депутат двох скликань, живу у двокімнатній квартирі, бо не маю коштів на іншу. Чому Петя Симоненко живе в палаці і має 1,5 гектара землі? Звідки гроші?

Європейський Союз вимагає подолати корупцію. Це може нам помогти?

— За порушення цих вимог Євросоюз нікого не карає. Для ЄС найголовніше, щоб Україна не була інтегрована до Росії.

Парасолькою побила Мовчана

1998 року один із лідерів Руху нардеп Павло Мовчан натякнув на близькі стосунки Наталії Вітренко та її заступника по партії Володимира Марченка.

— Либонь, Марченко не здатен відрізнити подругу по партії від дружини, — сказав із трибуни Верховної Ради.

Володимир Марченко, колишній боксер, перестрів Мовчана у вестибюлі й ударив. Той упав. Вітренко "добивала" його сумочкою та парасолькою.

 

На президентських виборах посіла четверте місце

Наталія Вітренко народилася в Києві. Закінчила Інститут народного господарства. Була членом КПРС, згодом — Соцпартії. Доктор економічних наук. Розробляла програмні документи СПУ. 1994-го її обрали нардепом по Конотопському виборчому округу. Того ж року вийшла із Соцпартії.

— Лідер СПУ співпрацює з Кучмою та ігнорує волю народу за возз'єднання СРСР, — пояснила Вітренко.

Створила Прогресивну соціалістичну партію. Вдруге стала нардепом 1998-го. На президентських виборах 1999 року набрала 10,97% голосів і посіла четверте місце — після Кучми, Симоненка та Мороза.

Розлучена. Має трьох дітей і трьох онуків.

 

Зараз ви читаєте новину «"Януковича можна назвати мільярдером" - Наталія Вітренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

114

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути