Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2011 00:00

"Януковича переконують, що він прийшов на 15 років"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко: ”Зараз усі, в кого є гроші, мають віддати ”долю” владі. Хтось віддає 25 відсотків справи, хтось — 70, щоб урятуватися”
Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко: ”Зараз усі, в кого є гроші, мають віддати ”долю” владі. Хтось віддає 25 відсотків справи, хтось — 70, щоб урятуватися”

Вікна службового кабінету заступника голови Верховної Ради 46-річного Миколи Томенка виходять на будівлю Кабміну й Маріїнський парк. Господар каже, що в нього під час сесійних тижнів збирається керівництво фракції "БЮТ-Батьківщини". Показує великий стіл для нарад. Над ним висить портрет Тараса Шевченка із зерен проса, маку, кукурудзи, ячменю та пшона.

— Я сюди тільки портрет повісив, карту України й дошку — щоб писати розпорядок дня. Так завжди робить і Тимошенко, — каже Микола Володимирович. На його руці виблискує швейцарський годинник "Ролекс".

Поряд із кабінетом Томенка віце-спікерська "кімната відпочинку". У ній світлий шкіряний диван, крісла, столик, телевізор. Ще одні двері ведуть до кімнатки зі спортивним тренажером і холодильником.

Навіщо президенту Юлія Тимошенко за ґратами?

— Це ірраціональне рішення. Оточення Януковича завжди намагається відчути, чого хоче господар. Цим політичним психологам здалося, що він бажає виключити Юлію Володимирівну з політичної боротьби, щоб у неї була одна судимість, але конкретна.

На суді Тимошенко заявила, що за її справою стоїть Андрій Портнов — колишній "бютівець", а нині радник Януковича.

— Він — не ключова фігура. Просто допомагав. Очевидно, це діло рук глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

Друге потаємне бажання Януковича — залишитися при владі надовго. Президенту нашіптують, що його зможуть обирати в парламенті, і він буде першою особою 15 років. А для цього треба мати суміш політичного режиму з Росії й Білорусі. І до цього йде. Програма президента реалізовується, як у анекдоті: "Уряду треба активніше працювати зі знедоленими", — виступає Янукович. Азаров підходить до нього і питає: "Віктор Федорович, я вчу українську, але поясніть: хто такі "знедолені"? — "Це ті, хто не віддали нам "долю".

Зараз усі, в кого є гроші, мають віддати "долю" владі. Бачили, що відбулося з гіпермаркетом "Епіцентр" секретаря "Київради" Галини Гереги — її чоловік вимушено відбув за кордон. Хотіли забрати бізнес у власників "Фокстроту". Кажуть, зараз за кордоном власники мережі ресторанів "Козирна карта". Хтось віддає 25 відсотків справи, хтось — 70, щоб урятуватися.

Хто координує ці наїзди, кришування?

— Називають кілька груп. Одна навколо народного депутата Юрія Іванющенка. Інша — Олександра Януковича, сина президента. Кажуть, вони активно використовують для рейдерства Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Якщо в тебе слабкі нерви й немає серйозного даху, усе відберуть або посадять.

Якщо не замислимося, як це зупинити, треба буде тікати з України. Питав одного депутата з Партії регіонів: "Ви очікували, що Україну так опустять в очах світу?". А він каже: "Нічого, європейці покричать і замовкнуть". Не розуміють, що це вирок не Тимошенко, а всій Україні.

Янукович натякнув, що рішення щодо Тимошенко не остаточне і попереду апеляційний суд.

— Реально сподіваємося тільки на Європейський суд із прав людини.

Як Януковичу вийти з процесу над Тимошенко з найменшими втратами для себе та країни?

— Радикально змінити команду. Інакше постане питання міняти його. Якщо влітку третина людей співчували Юлії Володимирівні, третина — була за процес і третині було байдуже, то зараз значна частина байдужих перейшла на бік Тимошенко. Тобто, за нас десь 55 відсотків.

А динаміка падіння рейтингу Януковича фантастична. Зараз покажу табличку, — іде до столу по велику папку з паперами. — В березні його діяльність схвалювали 55,3 відсотка, в жовтні — 23,8. У жодного попереднього президента такого не було.

Коли звільнять Тимошенко?

— В оптимістичній версії — наприкінці наступного тижня. В реалістичній — до кінця року.

Від неї пішла третина народних депутатів. Тимошенко зрозуміла свої кадрові помилки?

— Осмислює. Вона сьогодні дивиться телебачення, бачить багатьох виступаючих. Серед них є люди, які донедавна були в її команді, а тепер розповідають про її зловживання. Це для неї серйозна моральна проблема.

Виборці не поспішають підтримувати її. Як повертати довіру?

— Це болісний процес. Спільними зусиллями ми ліквідували авторитет політиків. Є питання з авторитетом учених і громадських діячів. Назвіть хоч одного ректора, який би сказав, що міністр освіти Табачник — антиукраїнець. Навпаки, більшість ректорів пишуть листи на його підтримку. Президент Академії наук Борис Патон підписав, що Ківалов має бути Героєм України. Підприємці від пресингу плачуть крокодилячими сльозами. Ми їм говоримо: зробіть заяву! А вони: "Ви що! Ми краще домовимося". Очевидно, що в кожній соціальній групі мусять відбутися серйозні зрушення в бік дії.

Відступати ніби нема куди, й опозиція мала б об'єднатися. Але Яценюк проводить свою акцію "Україна проти Януковича!", Тягнибок і БЮТ — свої.

— Є проблема, що, приміром, зі "Свободою" в ідеологічному плані ми різні. Я не вважаю, що наше надзавдання — розвісити в усіх кабінетах портрет Бандери замість Шевченка. По-друге, "свободівці" при владі в місцевих радах трьох західних областей і співпрацюють із центральною владою. Народ у Львові, Тернополі, Франківську бачить, як вони з "Регіонами" ділять аптеки чи магазини, займаються іншим комунальним бізнесом. Треба відповідати за це.

Яка ймовірність потрапляння "Свободи" до Верховної Ради?

— Якщо прохідний бар'єр буде 5 відсотків — не попадає. Якщо залишиться 3 — проходить. На відміну від Кличка, у них більш сталий електорат.

Віталій Кличко регіонами не їздить, активної політичної діяльності не веде. У чому його феномен?

— Кличко має третину "пивного" молодіжного електорату. Це люди 18 — 20 років. Їм би бокс подивитися, поскандувати, але не факт, що вони прийдуть на вибори. Класно, якби в опозиції був один список на мажоритарні округи. Бо я, наприклад, не знаю 225 харизматичних і принципових людей з однієї партії, популярних в конкретних регіонах. На Сході взагалі спробуй їх знайти. А спільний список показав би, чи здатні ми домовлятися.

Скільки "Батьківщина" зможе завести в парламент людей?

— Якщо прохідний бар'єр буде 4 відсотки, на 70 депутатів можна розраховувати. По округах — складна історія. Скажімо, на 10 мандатів можна сподіватися. Виходить 80 людей.

"Регіони" прийшли до влади й тоді почали складати програму реформ. А у "Батьківщини" зараз вона є?

— Сказати, що є адаптований до європейського варіанту план дій на п'ять років, означає обманути. Його немає. Ми живемо у країні одного дня. Якби я зараз почав їздити по Україні й обговорювати стратегію розвитку на 2015 рік, сказали б, що я — неадекватний. Тимошенко в тюрмі, "Регіони" нищать бізнес, а я розказую про стратегію.

15

разів "на коня" може випити Микола Томенко, запевняє. В його компанії перший тост п'ють за Україну, другий — за друзів, третій — за жінок. Зі спиртного віддає перевагу червоному сухому вину.

 

Обирався під третім номером

Микола Томенко служив у Афганістані. Закінчив історичний факультет університету ім. Тараса Шевченка, завідував кафедрою політичних наук. Був директором Інституту політики. 2002 року став нардепом за списками блоку "Наша Україна" — №62. Під час помаранчевої революції отримав прізвисько "ді-джей", бо вів більшість мітингів на майдані Незалежності.

У першому уряді Тимошенко отримав крісло гуманітарного віце-прем'єра. Ініціював поїздку гурту "Гринджоли" на Євробачення. Останні два скликання обирався до Ради за списками БЮТ — №3.

Одружений з істориком Валентиною. Познайомилися студентами. Виховують сина Павла.

 

Зараз ви читаєте новину «"Януковича переконують, що він прийшов на 15 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути