Ексклюзиви
середа, 07 березня 2012 07:29

Зрадники є однією з головних проблем опозиції

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Народний депутат, член партії ”Фронт змін” Геннадій Москаль: ”Якщо ви не сприймаєте цю владу, не дайте ні одного голосу за Партію регіонів та її сателітів — Блок Литвина, ”Єдиний Центр” і комуністів”
Народний депутат, член партії ”Фронт змін” Геннадій Москаль: ”Якщо ви не сприймаєте цю владу, не дайте ні одного голосу за Партію регіонів та її сателітів — Блок Литвина, ”Єдиний Центр” і комуністів”

— Під час поїздок я не чув жодного хорошого слова на адресу влади. Це дзвоник для неї, — каже нардеп-"нунсівець" член партії "Фронт змін" 60-річний Геннадій Москаль. — Від влади чекають конкретних дій, покращення життя. А Партії регіонів немає з чим іти до людей.

Геннадій Геннадійович призначив зустріч у київському ресторані "Фелліні". Замовляє гусячу печінку з малиновим соусом, свіжу полуницю, малину, різні сорти сирів. Частує білим вином. Сам п'є віскі 12-річної витримки.

— Недавно був на зустрічі у Вінницькій області, — продовжує. — Там один чоловік кожні 10 хвилин говорив, що треба брати автомати і всіх перестріляти. Народ каже: "Ми їх розірвемо".

Що говорите людям на зустрічах?

— Наш девіз: якщо ви не сприймаєте цю владу, не дайте ні одного голосу за Партію регіонів та її сателітів — Блок Литвина, "Єдиний Центр" і комуністів. Тоді 28 жовтня ми демократичним шляхом змінимо владу, скасуємо антинародні реформи і будемо рухатися шляхом перегляду своїх відносин з Європою. Зараз у цьому питанні влада завела нас у глухий кут. Як і з Росією. Люди хочуть об'єднання опозиції. Потрібно підлаштовуватися під це.

У Росії є запит на дружбу з Україною?

— У населення є. А ще багато моїх знайомих у російській владі кажуть: звільнення Тимошенко — це моральний обов'язок Путіна. Адже він теж ставив підпис під газовими контрактами, а його вмочили обличчям у багно.

Чому Янукович пішов таким шляхом?

— Був час, коли він працював головою Донецької обласної адміністрації, я — Закарпатської. Тоді серед усіх губернаторів Янукович був одним із кращих. Я не можу відповісти на запитання, чому він змінився. Будь-яка партія, що йде у владу, має займатися тим, що робили комуністи, — підбором, розстановкою і вихованням кадрів. Сьогодні ніхто цим не займається. Захопили владу, а тоді постають перед проблемою: кого ставити? А немає кого.

За який напрямок відповідаєте у "Фронті змін"?

— Загально-політичний, питання боротьби з корупцією. Сьогодні рейтинг "Фронту змін" та особисто Яценюка зростає. Прийде час, і Партія регіонів перейде Рубікон. Вона це пережити не може, тому почала тупий безглуздий наступ на тих, хто, на їхню думку, фінансово підтримує опозицію. Ті люди далекі від великих грошей. Але в кожній області когось беруть і "мочать" — затримують, закривають бізнес, проводять маски-шоу. Наприклад, ситуація із заводом "Стальканат". Влада порахувала, що Володимир Немировський (головний акціонер "Стальканату" і голова Одеського обласного відділення "Фронту змін". — "ГПУ") може утримувати всю партію. А сьогодні стоїть питання знищення фінансової підтримки "Фронту змін". Їм до лампочки ті 1200 людей, які там працюють, що вони 40 мільйонів гривень платять до державного бюджету, 20 — до місцевого. Що вони — єдині виробники канатів, на яких тримаються всі ліфти, металургійна, вугільна промисловість.

Офіціантка підносить тарілку з шоколадними цукерками, тістечками й желейними сердечками.

Де може бути точка кипіння, коли українцям урветься терпець?

— До парламентських виборів не буде. Але якщо вибори будуть сфальшовані і проведені владою тупо, нагло і безпардонно, тоді терпець може урватися. Люди закликають до фізичного насилля та знищення. І не жартують.

Яка мета утримання Тимошенко за ґратами?

— Відсторонити від участі у парламентських та президентських виборах.

Яка головна помилка Юлії Володимирівни, що зараз вона перебуває за ґратами?

— В оточенні. Між першим і другим туром команда мала згуртуватися і дотягти 3 відсотки, яких не вистачило для перемоги. Насправді ж хтось був за кордоном, хтось — відсипався.

Тимошенко зрозуміла цю помилку, переосмислила?

— Мала б. От сьогодні у "Фронті змін" триває тяжкий підбір кадрів. Вже понад рік Луценко за ґратами. І тільки через рік до мене підійшов Микола Мартиненко (керівник виборчого штабу у "Фронті змін". — "ГПУ") і запропонував співпрацю. Бо нагальна проблема зрадників. Усі розуміють: якщо партії помиляться й після складання присяги частина депутатів стануть зрадниками, то буде крах політичної сили і її лідера.

Якщо Янукович так не хотів, щоб Тимошенко брала участь у виборах, то міг би це зробити делікатно. Дав би сім років із п'ятирічним випробувальним терміном — і ні в парламент, ні в президенти вона йти не змогла б. Тоді б і Європа була задоволена, і Янукович.

Чи люди вже готові голосувати за програму партії, а не за обличчя?

— Такого розгубленого електорату, як сьогодні, ще не було. Політичним грипом у відношенні до конкретної партії люди не захворіли. Вони захворіли зневірою у правлячу верхівку.

Можливий спонтанний вибух, який призведе до революції?

— Може навіть початися з того, що комусь у тролейбусі на ногу наступлять. А може бути, коли 20 чоловік із якогось райцентру підуть на Київ. Щоб захопити владу, треба сто тисяч людей. Оточити Адміністрацію президента, Кабмін, Верховну Раду.

Але ж є міліція. Всі бачили, як "Беркут" бив людей і розганяв мітинги.

— Не перебільшуйте можливостей міліції. Вона перейде на бік людей, а армії як такої в нас немає. Громадянської війни не буде.

Нинішній міністр оборони Саламатін, коли був народним депутатом, кулаками і стільцями бив опозиціонерів. Він може дати наказ стріляти в людей?

— Там є розумні генерали, які такий наказ не виконають. Діло Саламатіна — дерибанити те, що залишилося. Реально армією керує Генеральний штаб.

Бачите передумови, щоб на вулицю вийшли сто тисяч людей?

— Лідер потрібен. Звільніть Луценка, і через місяць у Києві будуть сто тисяч людей. І міліція, армія та СБУ перейдуть на їхній бік.

Які будуть першочергові рішення опозиції у парламенті після виборів?

— Перша постанова буде про звільнення Тимошенко і Луценка. Доки їх не звільнять, парламент чекатиме й інші питання не розглядатиме. Тоді підемо в колонію і приведемо їх у Верховну Раду.

Рішення парламенту мають виконуватися на всій території України й усіма державними установами. Це буде покладено в юридичну площину. Головне, щоб ми мали більшість.

Вивіз бомжів за Дніпро

Геннадій Москаль народився у селі Задубрівка Чернівецької області. Закінчив Чернівецький технікум залізничного транспорту, Академію МВС. У міліції — з 1975 року. Від дільничного дослужився до генерал-лейтенанта. Очолював головне управління МВС у Криму, був начальником УВС у Дніпропетровській області. Кажуть, на цій посаді навесні 2001 року наказав звільнити місто від бомжів та вивезти їх на інший берег Дніпра.

— Нещасних бомжів за наказом Москаля відправили на баржі, щоб вони не потрапили на очі Кучмі та Квасьневському (колишній президент Польщі Олександр Квасьневський. — "ГПУ"), — розказував Нестор Шуфрич, 45 років, який певний час очолював Міністерство з надзвичайних ситуацій.

Геннадій Москаль був губернатором Закарпатської та Луганської областей, заступником голови СБУ. 2007 року пройшов до Верховної Ради №41 за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

Одружений. Має доньку та двох онуків.

 

Зараз ви читаєте новину «Зрадники є однією з головних проблем опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути