Ексклюзиви
четвер, 28 квітня 2011 12:22

За ігнорування червоного прапора відповідальність не встановлена - адвокат

За ігнорування червоного прапора відповідальність не встановлена - адвокат

За невиконання закону про вивішування Прапора Перемоги ніякої відповідальності не встановлено.

Таку думку у коментарі для Gazeta.ua висловив львівський адвокат, координатор громадської організації "Гармонія та порядок" Дмитро Гудима.

"Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" не передбачає жодної відповідальності за нездійснення підйому копій Прапора Перемоги, - зазначив він. - У вказаному законі не визначене коло суб'єктів, на яких покладаються обов'язки зі встановлення копій Прапора на щоглах, флагштоках, фасадах приміщень. Ці обов'язки поки не конкретизовані й у підзаконних нормативно-правових актах — наприклад, у постанові Кабміну, розпорядженні голови обласної або районної держадміністрації, чи у рішенні відповідного органу місцевого самоврядування. Тому не можна буде визначити винних у їхньому невиконані осіб".

Для прикладу адвокат нагадав, що в УРСР діяла "Інструкція по застосуванню Положення про Державний прапор Української РСР" від 28 червня 1956 року. У ній чітко було передбачено, що "відповідальність за підняття Державного прапора Української РСР на будинках підприємств, установ і організацій ...покладається на керівників цих підприємств, установ і організацій, а на житлових будинках – на керівників житлово-експлуатаційних організацій і власників будинків".

Гудима звернув увагу на те, що зазначений закон не містить жодних норм з приводу того, за чий кошт і в які строки мають бути виготовлені мільйони Прапорів Перемоги.

Порядок використання коштів державного бюджету для здійснення заходів, пов'язаних з увічненням Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, затверджений Постановою Кабміну №119 від 16 лютого 2011 р., не передбачає фінансування їхнього виготовлення за кошти держбюджету.

"До того ж будь-який символ — прапор, герб тощо — повинен мати затверджений опис,— продовжив адвокат. — У законі сказано, що зовнішній вигляд копій Прапора Перемоги "має відповідати вигляду штурмового прапору 150-ої ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії". Чи можна вважати таке формулювання описом? Вочевидь, що ні! Зовнішній вигляд повинен бути чітко визначеним".

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що 21 квітня Верховна Рада ухвалила закон, яким приписано на День Перемоги 9 травня вивішувати поруч із державним жовто-блакитним прапором червоний — так званий Прапор Перемоги.

 

ДОВІДКА. Прапор Перемоги виготовлений у воєнно-польових умовах під час боїв за Берлін і був імпровізованим прапором СРСР. Він являв собою прикріплене до древка одношарове прямокутне червоне полотнище розміром 820 мм на 1880 мм.

На лицьовій стороні його зверху біля древка були зображені срібні п'ятикутна зірка, серп і молот, а на іншій частині полотнища був нанесений напис білими буквами у чотири рядки: "150 стр. ордена Кутузова II ст. Идрицк. див. 79 C.К. 3 У.А. 1 Б.Ф". На звороті полотнища у нижньому куті біля древка розміщувався напис: "№5".

 

Зараз ви читаєте новину «За ігнорування червоного прапора відповідальність не встановлена - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути