Ексклюзиви
вівторок, 03 лютого 2009 18:24

Українці перестали купувати дорогі презервативи

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  В ”Аптечному домі”, що поблизу Бессарабської площі столиці, упаковка ”Дюрекс” на 12 презервативів коштує 137,8 гривні
В ”Аптечному домі”, що поблизу Бессарабської площі столиці, упаковка ”Дюрекс” на 12 презервативів коштує 137,8 гривні

У столичних аптеках презервативи подорожчали від Нового року майже втричі.

Восени упаковка "Контекс" на три штуки коштувала близько 7 грн. Нині — 16 грн. Марка "Лайфстайл" зросла в ціні з 6 до 26 грн. У "Аптечному домі" поблизу Бессарабської площі упаковка "Дюрекс" на 12 презервативів обійдеться у 137,8 грн.

— У вересні уряд ліквідував Держслужбу лікарських засобів та Інспекцію контролю якості. Замість них створили структуру, яка видає ліцензії та контролює якість медпрепаратів. Вона дозволяє ввозити фальсифікат, — пояснює Олена Пруднікова, 43 роки. Вона голова спілки підприємців-фармацевтів Херсонської та Миколаївської областей. — Через неспроможність конкурувати багато аптек закриваються. Серйозні іноземні виробники програють дешевому імпорту і перестали постачати продукцію. 90 відсотків презервативів до нас завозять із Великої Британії. Через брак конкуренції ціну завищують.

— Презервативи подорожчали і через курс долара, — пояснює телефоном 29-річна Надія, бухгалтер-координатор компанії "Медком". Вона імпортує гумові вироби в Україну. Однак курс долара зріс на 58%, а ціни на презервативи — втричі.

— Хочемо багато заробити, — відповідає працівниця компанії. — Хто не може дозволити собі "Контекс", нехай купує дешевші. Вони коштують 2–3 гривні.

— Ідеться про контрацептиви з В"єтнаму та Китаю. Попит на гумові вироби впав наполовину, — розповідає "ГПУ" 31-річний Михайло Шміль, власник аптеки "Для родинного здоров"я", що в місті Умань Черкаської обл. — Здебільшого беруть дешеві китайські презервативи. На дорогі попиту немає. Якщо так і далі буде, аптеки їх узагалі не замовлятимуть.

В аптеці "Ілліч-фарм" на вул. Леніна в місті Маріуполі Донецької області ціни на контрацептиви не підвищували.

— Ми продаємо старі запаси, то ціни — які були до Нового року, — каже провізор Ганна Марущак, 43 роки. — Беріть про запас за старою ціною.

В Україні презервативи виготовляє лише фабрика "Перфект" у Новояворівську Львівської обл. Вона здатна забезпечити 10% українського ринку. Виробництво в Києві закрили.

— Високі ціни на презервативи призведуть до збільшення абортів та поширення вірусу СНІДу, — переконана Олена Пруднікова.

Зараз ви читаєте новину «Українці перестали купувати дорогі презервативи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути