вівторок, 21 травня 2024 20:10

Угорщина зробила заяву про відносини з Україною. Зрозуміло, що нічого не зрозуміло

Угорщина зробила заяву про відносини з Україною. Зрозуміло, що нічого не зрозуміло
"Радіо Свобода" поговорила з представником угорського уряду у Брюсселі. Фото: @zoltanspox

Угорщина не змінила свою позицію у питанні членства України у Європейському Союзі, а що стосується двосторонніх політичних питань між Угорщиною та Україною, то прогрес у їх вирішенні - "дуже невеликий".

Про це заявив представник угорського уряду, держсекретар із питань публічної дипломатії країни Золтан Ковач у коментарі "Радіо Свобода".

На запитання у Брюсселі щодо готовності Угорщини підтримати ініціативу Бельгії й більшості інших країн-членів ЄС і провести міжурядову конференцію, яка має стати фактичним початком переговорів про вступ України в ЄС, Ковач заявив, що позиція Угорщини не змінилася.

"Позиція Угорщини завжди була зрозуміла. Від самого початку ми мали відкриту і відверту позицію: мова про процес, який побудований на заслугах, без винятків", - сказав Ковач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС схвалив конфіскацію російських активів. Мільярди євро підуть на ЗСУ

На уточнювальне запитання про проведену крайніми місцями роботу і двосторонні консультації з Україною, Ковач сказав: "Боюся, що щодо тих конкретних питань, щодо яких Угорщина завжди була дуже відвертою, прогрес - дуже невеликий, якщо взагалі є".

Раніше видання Politico з посиланням на п'ятьох дипломатів повідомило, що дипломати з ЄС та України інтенсивно працюють над тим, щоб переконати уряд Угорщини дати згоду на початок переговорів про вступ України.

За словами співрозмовників видання, мета полягає в тому, щоб розпочати офіційні переговори вже 25 червня.

Угорщина блокувала політичне рішення щодо початку переговорів торік у грудні. Щоб переконати Угорщину не накладати вето, з угорським премʼєром провели низку переговорів. А під час голосування на саміті канцлер Німеччини Олаф Шольц попросив Віктора Орбана вийти "попити кави", що дало можливість ухвалити рішення без участі Угорщини.

У червні 2022 року 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку.

Торік у грудні лідери країн Європейського Союзу підтримали почати процес переговорів про вступ України до ЄС.

У червні очікується затвердження переговорної рамки щодо вступу України до Європейського Союзу, сказав президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина зробила заяву про відносини з Україною. Зрозуміло, що нічого не зрозуміло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути