середа, 27 серпня 2014 13:45

60% аудиторів не витримають європейських вимог і підуть з ринку - експерт

60% аудиторів не витримають європейських вимог і підуть з ринку - експерт

На сьогоднішній день Аудиторська палата України (АПУ) зволікає з проведенням реформ ринку аудиторських послуг у відповідності з Директивою Євросоюзу 2006/43/ЄС і не прислуховується до думки аудиторів, що вже найближчим часом може негативно позначитись на їхньому бізнесі. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловила віце-президент Міжнародної громадської організації "Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів" Олена Макеєва.

За її словами, інститут аудиту в Україні не відповідає вимогам ЄС. "У 2011 році Єврокомісія прийняла серйозне рішення, яке прямо вказало, що в Україні немає адаптації європейського законодавства, а отже, їй не місце в європейському співтоваристві аудиторів. І про це рішення АПУ дізналась безпосередньо від мене, після мого повернення з конференції, організованої Єврокомісією у Брюсселі в лютому 2011 року. Після цього в Україні було багато конференцій, круглих столів, дискусій. Минуло три роки, і ми знову можемо говорити про бездіяльність АПУ", - вважає експерт.

"І так буде доти, доки за реформування аудиту не візьмуться наші депутати. Тим більше, що законопроект №5375 є в Раді... Цей законопроект пропонує абсолютно нову модель інституту аудиту, що відповідає Директиві ЄС", - зазначила вона.

На думку Макеєвої, сьогодні у АПУ - імідж карателя, аудитори бояться вступати у відкритий конфлікт. "Кожен, хто не згоден з думкою АПУ і відкрито про це говорить, піддається жорстокому покаранню. Робиться це дуже просто, адже члени АПУ не несуть ніякої відповідальності, а АПУ як регулятор нікому не підкоряється. Всі наші спроби привернути увагу правоохоронних органів до незаконних дій АПУ закінчилися відписками, мовляв, немає законних підстав втручатися в їхню діяльність", - заявила вона, додавши, що здорове переформатування ринку буде лише тоді, "коли буде проведена реформа в аудиті і знищена побутова корупція".

"Боюся, що 60% суб'єктів ринку не витримають європейських вимог і будуть змушені покинути ринок аудиту... Якщо ринок аудиту в Україні запрацює за всіма канонами Директиви, то з ринку підуть багато компаній через невідповідність її вимогам. Та й насправді, лише близько 100 компаній з усього реєстру дійсно надають якісний і професійний сервіс. Подивіться статистику АПУ, правда АПУ її не часто публікує... Близько 100 компаній має оборот понад 1 млн грн в рік. Дуже багато в Україні компаній, в штаті якої 1 аудитор, він же власник і він же директор", - зазначила Макєєва.

Частково, за словами експерта, на ситуацію вплинули результати скандальних виборів членів АПУ в 2012 році. Коментуючи протистояння окремих аудиторів та АПУ, Макєєва зазначила: "Це була історія не тільки Володимира Іванкова (з 2004 р. Гендиректор і власник аудиторської фірми "Сова", - ред.), який довів у суді свою правоту. І я, і Андрій Клімов - президент УАСБА (Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів, - ред.), досі перебуваємо в судових інстанціях. Понад 100 аудиторів зібрали в 2012 році після виборів свої підписи та звернулися за допомогою в правоохоронні органи. Це ціла історія і папка документів. На жаль, професія аудитора, як і сам регулятор АПУ, нецікаві ні депутатам, ні Мінфіну, ні правоохоронним органам. Тому там нічого не змінюється з часів Радянського Союзу", - резюмувала вона.

Зараз ви читаєте новину «60% аудиторів не витримають європейських вимог і підуть з ринку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути