пʼятниця, 01 жовтня 2021 11:00

В Україні готуються випускати довічників

В Україні готуються випускати довічників
В Україні готуються випускати з в'язниць довічно засуджених. Механізм дострокового звільнення парламент розгляне до кінця року. Фото: pixabay.com

В Україні готуються випускати з в'язниць довічно засуджених.

Механізм їхнього дострокового звільнення парламент розгляне вже на цій сесії - до кінця року. На це сподівається омбудсмен Людмила Денісова. Тоді, за її словами, українське законодавство відповідатиме практикам Європейського суду з прав людини. Про це йдеться в матеріалі "РБК-Україна" "Запах свободи. Чому в Україні готуються випускати з в'язниць довічно засуджених".

Законодавчі зміни передбачають, що злочинець повинен підготувати план своєї реінтеграції в суспільство. І після 15 років відсидки подати до суду клопотання про скорочення терміну ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивцю семи людей випустили на волю

Тоді термін може бути скорочений до 15-20 років. Виходить, що при будь-якому вдалому розвитку подій ув'язнений пробуде під вартою не менш як 30-35 років.

Правозахисники вбачають у цьому основну проблему, адже 35 років - значний термін для ув'язненого.

"У світлі рішення КСУ треба цей законопроект переробляти, тому що там немає взагалі мови про умовно-дострокове звільнення. Він значно жорсткіший, ніж це потрібно", - сказав голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Міністр юстиції Денис Малюська висловився про можливість звільнення довічно ув'язнених. Вважає їх однією з найінтелігентніших категорій населення - вкрай стримані, розумні, начитані люди. З ними можна спілкуватися на безліч різних тем. Вони охайні, обережні і не бачили іншого світу.

Готовий брати на роботу таких людей. Потрібно, щоб суспільство зрозуміло, що це безпечно, ці люди адекватні, їх можна поетапно, вибірково, після ретельного аналізу психологів поступово випускати. Немає сенсу витрачати бюджетні кошти на їхнє утримання.

Однак ефективний механізм допуску ув'язнених до психологів і фахівців, які б оцінювали можливість їх помилування, відсутній.

Зараз ви читаєте новину «В Україні готуються випускати довічників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути