вівторок, 01 квітня 2014 05:20

Дворічний львів'янин піднявся на вершину в Гімалаях

Автор: ФОТО надане Едмундом Щебальським
  Львів’янин Едмунд Щебельський із дітьми Ніколь та Яном піднімаються на гору Аннапурна в Гімалаях. Ідуть стежками, які виклали камінням непальці
Львів’янин Едмунд Щебельський із дітьми Ніколь та Яном піднімаються на гору Аннапурна в Гімалаях. Ідуть стежками, які виклали камінням непальці

У березні 2-річний львів'янин Ян Щебальський з батьками та 6-річною сестрою Ніколь підкорив гору Аннапурна в Гімалаях. Дотепер на висоту 4,13 тис. м не сходили діти до 3 років.

— Природа закладає всі навички, аби дитина вижила. До 3 місяців маля може витримати переохолодження, вміє плавати, пірнати, приймати навантаження, розтягуватися, — каже 52-річний Едмунд Щебальський, батько Яна та Ніколь, у львівському родинному центрі "Мацьопа". Із 35-річною дружиною Ольгою працюють тут тренерами.

Едмунд у бордовому широкому светрі і такого ж кольору лляних штанях. Зовні на 15–20 років молодший за свій вік. Запрошує до найбільшої кімнати. Вона встелена м'яким килимом, стіни розмальовані казковими героями і рослинами. Є скеледром.

Ян забігає із сусідньої кімнати, де граються діти. Він схожий на батька — має світлу шкіру та русяве волосся. Спілкуватися соромиться, ховається за спину Едмунта.

Із дітьми родина побувала у п'яти країнах світу, проїхали 5 тис. км автівкою Туреччиною, піднялися на гори Арарат та Говерлу.

— Ян навчився ходити в 9–10 місяців, — продовжує батько, підібгає під себе ногу на стільці. — Зараз добре сидить у сідлі, лазить по скеледрому. Трохи вередує, бо має переломний період. А старша Ніколь 3-місячною у Криму спустилася на мотузці з гори. Приїхали через рік, а вона згадала те місце, каже: я звідти.

У Гімалаї львів'яни добиралися з Індії, де жили кілька тижнів.

— На вершину піднімалися групою з дев'яти осіб. Була ще дівчинка з Білорусі, одноліток нашої доньки. Йшли по безпечних стежках, їх для зручності виклали камінням непальці. Ночували в гостьових будиночках, яких по дорозі на вершину три чи чотири. Ціна ночівлі — близько 10 гривень. Харчувалися кашами, овочами, непальською їжею. В дорозі діти перекушували сушеними грушами і яблуками.

На гору Аннапурна сходили 10 днів.

— Майже на вершині в таборі зустріли непальця, він здивувався. Казав, що за 30 років життя тут малих на горі не бачив.

Діти легко відновлюються. На Говерлі Ян спочатку йшов, потім сповільнився, аж ліг на землю і заснув. А через кілька хвилин — мов і не було нічого — бігав та радів.

30 км до вершини хлопчик здолав сам. Решту 90 км його ніс батько в наплічнику.

— За дітей не боялися. Ми йшли по безпечних дорогах, не гналися. Коли хотіли, перепочивали, — до кімнати заходить Ольга. Обнімає чоловіка за плечі. Жінка невисока на зріст, смуглява. — В дорозі тато розповідав Ніколь казки, а Яна цікавило все навкруги — гілочки, шишки, квіти. Найбільше діти тішилися снігу на вершині — зійшла лавина і залишила великі кулі. З них ліпили сніговиків.

Цьогоріч Едмунд із донькою планують підкорити найвищу гору Європи — Ельбрус. Її висота — 5640 м.

Зараз ви читаєте новину «Дворічний львів'янин піднявся на вершину в Гімалаях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути