пʼятниця, 20 квітня 2012 06:00

"Із Тимошенко говорили чотири години. Вона лежала"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Народний депутат-”бютівець” Сергій Сас: ”Зайди у Верховну Раду і спитай, хто хоче стати міністром — як мінімум, половина підніме руку. Навіть не спитають — яким міністром”
Народний депутат-”бютівець” Сергій Сас: ”Зайди у Верховну Раду і спитай, хто хоче стати міністром — як мінімум, половина підніме руку. Навіть не спитають — яким міністром”

— Тимошенко зараз у колонії, але залишається лідером опозиції. Іншої альтернативи владі немає, — говорить нардеп-"бютівець" 54-річний Сергій Сас. Сідає за стіл реєстрації на другому поверсі Верховної Ради. Підсувається ближче до вікна:

— Це щоб мене ніхто не смикав.

Сергій Володимирович — захисник екс-прем'єра та лідера своєї політичної сили Юлії Тимошенко. Веде її кримінальну справу щодо нецільового використання коштів на закупівлю "швидких" 2009 року.

— Янукович робить усе, щоб Тимошенко ніколи не вийшла. Я не здивуюся, якщо скажуть, що вона підпалила Рейхстаг і є лідером сомалійських піратів, бо в якійсь із кримінальних справ фігурує компанія "Сомалі Інтерпрайзес", — його чорні вуса із сивиною здригаються.

Коли востаннє бачилися з Юлією Тимошенко?

— Місяць тому у слідчому ізоляторі Качанівської колонії. Коли мене пустили в кімнату для процесуальних дій, вона вже лежала. Одягнена була в кофтинку та брюки. Прикрита якимось покривальцем. Там було прохолодно, то я накрив її своєю курткою.

Ми спілкувалися чотири години. Юлія Володимирівна весь час лежала. Була із зачіскою, яка мені подобається більше, ніж коса навколо голови — коса на плечі. Вона усміхалася, намагалася жартувати.

Торкалися теми її здоров'я? Кажуть, Тимошенко можуть направити на лікування до Німеччини.

— Особисте здоров'я є темою інтимною. Порушувати її, якщо людина сама не має бажання говорити про це, неетично.

Про що розмовляли чотири години?

— Насамперед обговорювали справу, в якій я є її захисником і  яка налічує 193 томи. Зараз вона знаходиться на стадії ознайомлення.

Торкалися теми Наталії Королевської. Сподіваюся, найближчим часом буде заява чи лист із баченням Тимошенко цієї ситуації. Бо те, як останнім часом веде себе Наталія Юріївна, не вкладається ні в які рамки. На ток-шоу вона експлуатує тему любові до Тимошенко, аби стартувати на виборчу кампанію із рейтингом не нуль, а трохи вище.

Правда, що Тимошенко відмовилася зустрічатися із Королевською?

— Людина, яка відбуває термін покарання, не має права вільно зустрічатися, коли захоче. Є процедура. Беззаперечне право на доступ, за домовленістю з нею, мають захисники і слідчі. Так от сказали, що якимось чином Наталія Юріївна домовилася про відвідини, коли іншим не дозволяли. У мене є інформація, що Юлія Володимирівна відмовилася.

Про що ще говорили з Тимошенко?

— Про об'єднання всіх опозиційних сил. Я спочатку це не зовсім сприйняв, бо пам'ятаю негативний досвід блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Але після розмови проаналізував ситуацію і зрозумів, що зараз треба об'єднуватися всім. Іншого варіанту немає. Яценюк сам може забезпечити на цьому етапі реалізацію влади в Україні, функціонування держави? Не готовий, бо знаю його команду. Без лідера Тимошенко "Батьківщина" на це здатна? Теж ні. Так само Гриценко й керівники інших партій. Якщо хочеш щось зробити для України, то об'єднуйся. Візьми якийсь невеличкий напрямок та веди його. А то зайди у Верховну Раду і спитай, хто хоче стати міністром — як мінімум, половина підніме руку. Навіть не спитають — яким міністром.

Чому тоді не йдете у владу, щоб зайняти невелику ділянку та змінювати її зсередини, як зробили це Портнов, Каськів, Порошенко?

— У тих, хто зараз у владі, одне завдання — вкрасти те, що не вкрадено. Приміром, Тігіпко. Продав банк за кордон, не сплативши ні копійки податків, а тепер проводить пенсійну реформу та розказує про закон про податок на розкіш. Або таке: після виборів роздали свердловини, земельні ділянки, корисні копалини своїм людям. А за ренту беруть у сім разів менше, ніж є ціна в світі на такі ділянки.

— Алло, я на другому поверсі даю інтерв'ю. Кури, кури далі, — каже Сас у телефон і відключає його.

Ви домовляєтеся з Яценюком про спільний список. Кажуть, "Фронт змін" матиме 45 відсотків місць, а "Батьківщина" — 55.

— Я не беру участі у переговорах. Не знаю, як вони там домовляються.

Як ви балотуватиметеся?

— Політрада з цього питання не збиралася і ще нічого не вирішувала. Я не претендую на округ. Мені залишається або список, або займатися іншою діяльністю.

Як плануєте унеможливити появу у списках та на мажоритарних округах потенційних "тушок"?

— Це для нас болюча тема. Коли Юлія Володимирівна очолювала уряд, у її приймальні було багато "паломників". А змінилася ситуація — і все стало тихо та спокійно. Бізнесмени дуже вразливі в політичному аспекті. Під час президентських виборів я відповідав за один з округів у Світловодську. Додому їздив через Чигирин. Там є козацька церква XVI століття. Якось був у ній і думав: стає Тимошенко президентом, навколо неї буде зосереджена вся ця орава голодних жадібних наглих людей. А в тилу буде потужна опозиція на чолі з Януковичем, яка опирається на промисловий капітал. Тоді Тимошенко могли б знищити протягом року. І відродитися було б неможливо. А зараз у нас відбулася консолідація. На останньому з'їзді оголосили, що партія "Батьківщина" має 600 тисяч членів.

Де були ці люди, коли Тимошенко арештовували? Під судом зібралися кілька тисяч її прихильників.

— Вони ж по всій Україні. Для того, щоб приїхати в Київ, треба мати можливості. А хтось на роботі, хтось — із дитиною чи хворий. Крім того, це недешево. А багато хто отримує 800-1000 гривень.

Чому люди не виходять на вулицю протестувати?

— Зараз весна — політично пасивний час. Основне питання, виживання, вирішується на городі. Люди чекають, що буде на парламентських виборах і після них. Дивляться, на кого зробити ставку.

Коли може "зірвати різьбу"?

— Це завжди відбувається несподівано. От вийшли афганці — влада серйозно задумалася. У Печерському суді я сказав: "Якби зараз зі мною була рота солдатів, з якими я служив у повітрянодесантних військах, "Грифон" розбігався б у різні боки з величезною швидкістю".

Які першочергові питання ставитимете у новому парламенті?

— Усе залежатиме від того, яку політику вестиме влада, як складатиметься ситуація у світі, відносини з Росією. Але в Україні люди біднішають. Половина озимини знищена, тому на осінь матимемо дефіцит із хлібом. Довгий час штучно тримають курс гривні, і він на якомусь етапі обвалиться. Це може вибухнути, тоді наслідки будуть непередбачувані. Літаків на всю братію не вистачить, усі не втечуть.

Знову дзвінок на мобільний.

— Розвернися, з-за колони вийди, — каже Сас.

Підходить "бютівець" 44-річний Василь Кравчук. Кладе на підвіконня пакет. Схоже, що там пляшка.

— Щоб через 20 минут вас тут не було, бо здетонує, — усміхається і йде.

Янукович перейшов межу щодо суспільства й опозиції?

— Так, коли освятив ув'язнення Тимошенко та інших політв'язнів. Люди розуміють, що вона страждає безневинно. Не може такого бути, що нічого не було, а тут відразу 11 кримінальних справ.

Петро Симоненко (лідер Комуністичної партії. — "ГПУ") сказав: "У нас сидять 150 тисяч таких, як Тимошенко, а ми про них не говоримо". На що я хочу заперечити. Тимошенко є особливою хоча б тому, що на президентських виборах її підтримали 11 мільйонів громадян.

Був головою колгоспу

Сергій Сас народився у селі Єрмолаївка Красноярського краю Росії. У 1974-1975 роках працював різноробом Капітанівського бурякорадгоспу на Кіровоградщині. Вступив до Львівського зооветеринарного інституту. Служив в армії. Працював ветлікарем, головою колгоспу.

1994 року став народним депутатом по мажоритарному округу в Кіровоградській області. У наступне скликання обирався за списком блоку Соціалістичної та Селянської партій. За рік перейшов до фракції "Батьківщина". У три наступні скликання потрапляв за списком БЮТу.

Одружений. Має двох дітей.

 

Зараз ви читаєте новину «"Із Тимошенко говорили чотири години. Вона лежала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути