четвер, 09 травня 2024 22:23

Черги біля ТЦК: про що там говорять чоловіки, які прийшли оновити дані
15

Новий закон про мобілізацію запрацює з 18 травня. Але вже зараз - біля ТЦК з'явилися черги з охочих оновити дані.

Минулого тижня соцмережами розійшлися фотографії з-під центрів комплектування у Києві. На знімках видно, як десятки чоловіків чекають можливості оновити свої облікові дані. Деякі стоять по кілька днів, йшлося у численних дописах.

Чи дійсно під столичними ТЦК зараз багато людей та про що біля колишніх військкоматів говорять чоловіки - дізнавалася кореспондентка Gazeta.ua.

МОТЛОХ РОСІЯН

Близько 10:00 під Шевченківським ТЦК людей мало. Вхід на територію обгороджений стрічкою й залізними "їжаками". Охоронці пускають всередину тільки після пред'явлення документів.

У затінку сперся на паркан високий стрункий чоловік. У руках тримає теку з документами і телефон.

Автор: Лілія МИЦКО
  Біля Шевченківського ТЦК черг майже немає
Біля Шевченківського ТЦК черг майже немає

- Ви десь тут бачите велику чергу? - іронічно питає 56-річний Володимир Іванович, реагуючи на дописи Telegram-каналів про натовпи людей біля ТЦК - Я приїхав за повісткою і уже відмітився. Всередині там було, може, чоловік 10. Хіба це черга?

Володимир Іванович закінчив Київське вище танкове інженерне училище, девʼять років прослужив сержантом. Зараз працює інженером-механіком гусеничної техніки. На початку повномасштабного вторгнення ремонтував військову техніку, будував захисні споруди у Києві, Ірпені, Бучі.

Отримав повістку на роботі та вже пройшов військово-лікарську комісію, зізнається. Медики визнали "обмежено придатним" хоча із 4 травня цей статус скасований. Як далі його змінять - чоловік не знає.

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет
Фото: скриншот
Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет
Чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника
Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно пройти переогляд протягом 12 місяців
Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби

- У мене така спеціальність, що дуже потрібна хлопцям, - каже киянин. - Мені не важливо, де саме ремонтувати техніку - на передовій чи в тилу. Я 35 років просидів механіком у ямі. Зараз маю сім гриж. Але лежачи досі можу ремонтувати машини. Та якщо змусять бігати з бронежилетом - розвалюсь… І виходить ситуація, що мене таки дуже хочуть мобілізувати. Але без учєбки у частину не втрапиш. Хоча всі знають, що у навчальному центрі мені хана.

Попри такі побоювання, Володимир хоче допомагати ЗСУ. Навіть позивний вже собі обрав: "Іванович".

- Ухилянтам раджу читати Конституцію. Мають захищати Батьківщину, - коротко відказує на питання про ставлення до чоловіків, які не хочуть іти в ТЦК. - Роби хоч щось! Я от раз на два тижні їжджу до хлопців знайомих ремонтувати техніку. А так виходить, що навколо всі просто поховалися. І новий закон не вирішить проблем з мобілізацією. Бо люди мають свідомо йти у військо, мати мотивацію. З іншого боку, може командиру вдасться зацікавити мобілізованого якоюсь справою. Тоді з нього вийде гарний боєць. А якщо він буде служити з потухшими очима - толку не буде.

Приходять забезпечити собі спокійне життя.

Розмову перериває вуличний музикант неподалік, який на трубі награє мелодію пісні "Ой у лузі червона калина". На нього спрямовують погляд кілька продавців, що біля автобусної зупинки стихійно торгують овочами, фруктами, цукерками та одягом.

"Іванович" вслухається у мелодію.

- Біда у тому, що ті черги у військкоматах - це не добровольці, - зітхає. - Оновити дані спішать ті, хто або має відстрочку, або списаний зі служби. Приходять забезпечити собі спокійне життя. Немає хлопців, які кажуть: "Хочу в третю штурмову".

Війна могла б закінчитися у 2022-му, переконаний Володимир. Але за умови, якби армія мала багато зброї.

- Для ефективного наступу потрібно мінімум 36 танків на 5 кілометрів фронту. А де їх узяти? - веде далі чоловік. - Дай Бог, аби зараз бійці просто мали змогу давати відпір. Росіяни ж засипають нас снарядами зі старих пушок 1945-1946-х років. Із 10 пострілів - один і попадає…КАБами у них склади забиті. Хватає мотлоху там.

Переговорів з Росією у найближчий час не буде. Бо Україна вже зазнала великих втрат, а смерті військових не можуть бути даремними, переконаний інженер.

Автор: скриншот
  Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно пройти переогляд протягом 12 місяців
Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно пройти переогляд протягом 12 місяців

- У мене мама була в окупації. А в Мотижині під Києвом росіяни вбили старосту села (ідеться про Ольгу Сухенко. Її разом із чоловіком та сином вбили росіяни на початку великої війни. - Gazeta.ua). Це - моя двоюрідна сестра, - чоловік прищурює очі, щоб приховати сльози. - Переговори можливі тільки на наших умовах. Думаю десь за 18 місяців усе закінчиться.

П'ЯТИЙ ДЕНЬ У ЧЕРЗІ

Деснянський районний ТЦК розташований у спальному районі столиці. Під бетонним парканом сидить близько 30 чоловіків і дві жінки. Хтось розмістився на лавках у затінку або притулився до високих воріт. Деякі принесли із собою розкладні рибальські стільці і терпляче чекають своєї черги на галявині, відбиваючись від мошок. Поруч місцеві мешканці грають з дітьми на спортивному майданчику.

- Я тут другий день. Ви краще з цим хлопцем поговоріть - він уже впʼяте приходить, - говорить чоловік на зеленому стільці. Повільно встає, щоб розімʼяти ноги. - Чекаю на свою чергу з п'ятої ранку.

Автор: скриншот
  У чергах чимало студентів, яким потрібні довідки для навчання
У чергах чимало студентів, яким потрібні довідки для навчання

- А я пʼятий день вже тут, - зізнається худорлявий чоловік на якого і вказав киянин. Називається Юрієм. Глибоко зітхає, мружачись від яскравого сонця. - У них тут процес неорганізований…

Раптом усі схоплюються зі стільців і лав та підходять до воріт. У хвіртці стає військовий у піксельній формі, зі зброєю і в окулярах. Кличе шістьох людей, які займали чергу раніше.

- Я за вами сюда? - питають розгублено ті, хто тільки прийшов. Інші кидають на них співчутливі погляди.

Люди невдоволені чергами. Годинами чекаємо на вулиці, щоб оновити дані, скаржаться. І акцентують увагу на тому, що "це ще навіть закон не почав працювати".

Автор: Лілія МИЦКО
  ТЦК мають працювати цілодобово сім днів на тиждень
ТЦК мають працювати цілодобово сім днів на тиждень

- Прийшов у понеділок о девʼятій. Чекав. А військкомат о 15:00 без якоїсь причини закрили, - розповідає Юрій перед тим, як зайти в будівлю ТЦК. - Просто сказали: "Більше не приймаємо". На другий день із 07:00 до 12:00 простояв. Теж припинили прийом. І що найголовніше - причин ніяких не пояснюють.

У середу Юрій приїхав до військкомату вже о 06:00. Але і тоді працівники не змогли прийняти людей через повідомлення про замінування. На четвертий день чоловік прийшов о 05:00.

Вони не прийняли жодної людини із живої черги

- Я був шостий. Вони не прийняли жодної людини із живої черги, - каже. - Викликали по талонах з іншої... В обід і нам виписали вже талони. Пообіцяли, що пустять. Але вчора ці талони відмінили. Тож сьогодні знову жива черга.

Автор: скриншот
  Чоловіки чекають біля ТЦК по кілька днів. Із собою беруть стільці і їжу
Чоловіки чекають біля ТЦК по кілька днів. Із собою беруть стільці і їжу

У ЗСУ радять приходити у ТЦК не в години-пік. Якщо ж питання з чергами все рівно не вирішується - пропонують телефонувати на гарячу лінію Міноборони.

- Чи телефонували ви? - питаємо Юрія.

- Туди дзвониш, а вони кажуть, що це не їхня компетенція, - відповідає іронічно. - Вони пересилають у Київській міській військкомат, а там ніхто не бере трубку. Це ж загально відома інформація.

Автор: скриншот
  Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет
Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет

О 13:00 ТЦК зачиняється на обід. Чоловіки теж ідуть за кавою і бутербродами у кавʼярню по-сусідству.

- Треба тут ставити палатку вже і роздавати обіди - чай, воду, крашанки на честь Великодня, - жартують у натовпі.

ЇДУТЬ ОФОРМЛЯТИ БРОНЬ

Військовий біля хвіртки пропускає людей за чергою у вільні кабінети. Поки інші чекають - черговий розповідає історії з передової, підбадьорює чоловіків. Інформацію про те, скількох відвідувачів пускати за один раз - він отримує через рацію.

О 09:00 біля військкомату було понад 120 людей, розказують у натовпі. Без черги проходять уже мобілізовані або ті, хто пред'являє повістки. За кілька днів у ТЦК був і один доброволець - його також пропустили уперед.

Автор: Лілія МИЦКО
  Найбільші черги у столиці біля Деснянського ТЦК
Найбільші черги у столиці біля Деснянського ТЦК

- На підприємстві сказали, що броні не буде, якщо не вклеїти ВІН-код (Військовий ідентифікаційний номер. Він знаходитиметься у військовому квитку. - Gazeta.ua), - розповідає Олександр, стоїть у черзі в 10-й кабінет. - Усі ринулись. Кому проходить ВЛК, кому ще щось. У Деснянський їдуть люди з Троєщини, Воскресенки. Це найбільш заселені райони Києва.

Чоловік працює у "Київтеплоенерго" і має бронь. Востаннє оновлював дані у 2018 році. Прийшов у ТЦК з колегами. Їх відправили з роботи, адже більшості теж треба оновити інформацію для бронювання. Багато чоловіків у черзі - теж з'явилися заради цієї мети.

- У мене чоловік вранці сказав, що підходить до військкомату. А зараз не відповідає на дзвінки. Він епілептик, я переживаю. Скажіть, він у вас? - питає у чергового знервована жінка.

Автор: Лілія МИЦКО
  Військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК
Військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК

Називає прізвище. Через деякий час її запрошують всередину.

- Я приїхав о 05:40. Працюю в ТЕЦ №6. Стою досі. Так може давайте зупинимо станцію, водоканал і не будемо працювати? - обурюється один із чоловіків. - Мені з роботи важко відпрошуватись, щоб заповнити бумажки! А скоро їхати у прикордонну зону - туди без електронного коду ніяк.

- У середу стояла жива черга. Було 30 чоловік. 15 перших по квитках (військових. - Gazeta.ua) зайшли. Інші, як до забора прилипли зранку - так до вечора на сонці мошки їх і зʼїли вже, - кажуть в черзі.

До вечора на сонці мошки їх і зʼїли вже

У ТЦК відмовляються пояснювати, чому виникла така ситуація із чергами. Лише л 15:00 на вулицю виходить статний чоловік у піксельних штанях і футболці.

- Якийсь підполковник, - перешіптуються у натовпі.

Військовий кидає погляд на людей в черзі.

- Шановні, а чого чекаємо? В 10-й кабінет хочете втрапити? (там оновлюють дані. - Gazeta.ua), - звертається до присутніх. - Він працює, але не факт, що прийматиме сьогодні громадян. Там багато іншої роботи, яку треба виконати.

У черзі чути невдоволений гомін. Найбільше обурюються чоловіки, що приходять по кілька днів поспіль.

Автор: Лілія МИЦКО
  Новий законопроєкт про мобілізацію народні депутати ухвалили без норми про демобілізацію
Новий законопроєкт про мобілізацію народні депутати ухвалили без норми про демобілізацію

- Не все так просто, - заспокоює їх представник ТЦК. - Раніше людей було менше. Зараз це потрібно вам - направили людей із робіт і вимагають терміново оновити дані. Хто таке придумав? Того ж 24 лютого 2022-го тут стояло чимало хлопців і ніхто не скаржився на роботу ТЦК.

Військовий розповідає, що військкомат працює цілодобово. Але приймати громадян для оновлення даних постійно - вони не можуть.

- Бо потрібен час іще й для того, аби оформити мобілізованих та розподілити їх у частини, - пояснює представник ТЦК.

Олександра з "Київтеплоенерго" таке пояснення не влаштовує.

- Тут щодня наплив людей. То виходить нормально так над ними знущатися? - говорить. - Говорять, що першими прийматимуть тих, хто доброволець або прийшов з повісткою. А ви, мовляв, стійте.

Автор: Лілія МИЦКО
  Серед чоловіків у черзі - більшість прийшли для того, щоб продовжити бронь
Серед чоловіків у черзі - більшість прийшли для того, щоб продовжити бронь

Навіть після слів про припинення прийому - чоловіки не поспішають розходитись. Сподіваються, що все таки вдасться потрапити всередину. Боїмося, що з 18 травня черги будуть ще більші, зізнаються.

- У новому законі багато недоліків, - каже наостанок Олександр. - Починаючи зі штрафів, закінчуючи відбиранням машин і так далі. Казну хочуть наповнити… Закони приймаєте, а дівчата у ТЦК не справляються. То робіть якось все нормально, щоб воно працювало.

ВІН-КОДИ У КВИТОК

У військовий квиток чоловікам, які оновлять дані - наклеять спеціальні ВІН-коди. Їх зможуть перевіряти працівники поліції або ТЦК.

Черги зараз виникли, бо чоловіки бояться, що не встигнуть оновити дані за 60 днів після вступу у силу закону про мобілізацію, припустив в інтерв'ю Radio NV полковник Юрій Глущенко з Генерального штабу ЗСУ.

У свою чергу речник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін повідомив, що у чергах стоять в основному військовозобов'язані, які мають підстави для відстрочки або бронювання.

- Черги справді трішки збільшилися, але не з військовозобовʼязаних, які прибули добровільно чи за повістками. А за рахунок військовозобовʼязаних, яких присилають підприємства для бронювання. Також не варто забувати, що триває звільнення військовослужбовців строкової служби. Певна їх частина приходять стати на військовий облік, - пояснив Істомін в коментарі "Радіо Свобода".

Зараз ви читаєте новину «Черги біля ТЦК: про що там говорять чоловіки, які прийшли оновити дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути