четвер, 09 травня 2024 12:20

День матері 2024: коли вітаємо найдорожчих, цікаві факти та що важливо зробити в цей день
5

Один з найтепліших свят, якого чекають українці - День матері. В Україні його відзначають у другу неділю травня.

Саме 12 травня, як і в багатьох країнах світу, не забудьте привітати своїх матерів з цим світлим святом.

Автор: pinterest
  День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти
День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти

Gazeta.ua розповість, як виникло свято та що зробити в цей день.

Історія свята

У далекому 1908 з пропозицією затвердження цього свята виступила американка Ганна Джервіс. Дівчина рано втратила маму, і дуже переживала, що не приділяла їй достатньої уваги, тому вирішила виступити з пропозицією про створення такого свята.

Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом — в 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері як офіційне свято. У 1912 році була створена Міжнародна Асоціація Дня матері з метою поширення свідомого святкування цього дня. З 1914 року це свято отримало офіційний статус у США.

Ще в 1929 році розпочалась історія святкування Дня Матері в Україні. Тоді у Львові підхопили ініціативу українок Канади.

Ініціаторкою свята року була Олена Киселівська. Того ж 1929 року "Союз українок" запропонував створити День Матері на Тернопільщині.

З 1939 року радянська влада заборонила святкування Дня Матері. Однак зусиллями різних громадських організацій, це важливе свято повернули в Україну у 1990 році.

Традиції свята

Цього дня заведено від щирого серця вітати мам. Дарують квіти, подарунки, надсилають листівки і вірші та всіляко висловлюють повагу і любов до матері - за їхнє добро, світло, нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

Автор: pinterest
  День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти
День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти

Хто втратив маму рано, йдуть із квітами на їхні могили, щоб вшанувати пам'ять найдорожчої людини.

Які квіти є символом Дня матері

Спершу, за задумом Анни Джарвіс, вдячність до матерів символізували гвоздики. Червоні слід було дарувати живим матерям, а білими — вшановувати пам'ять померлих. На церковну службу до першого Дня матері в пам'ять про Енн Джарвіс її дочка відправила 500 білих гвоздик. Зараз до гвоздик, які традиційно дарують мамам у це свято, долучилися троянди та інші квіти.

Автор: pinterest
  День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти
День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти

Відношення свята до релігії

Святкування Дня матері має важливе значення в християнській вірі, оскільки припадає на місяць Пресвятої Богородиці. Це свято дозволяє людям шукати заступництва і допомоги Божої Матері, висловлюючи при цьому вдячність за самовідданість матерів. Травень також знаменує початок весни, час, коли Мати-Природа прикрашає землю яскравими квітами. Цей символізм перегукується з самовідданою та дбайливою природою материнства, яку вшановують і відзначають у День матері. Український народ з особливою пошаною ставиться до Діви Марії, яка з давніх часів була невід'ємною частиною його суспільного устрою та менталітету.

Цікаві факти

Слово "мама" практично у всіх мовах звучить однаково або дуже схоже. І українські, і іспанські, і китайські діти називають свою маму однаково — мама. Англомовні діти говорять "мom" — "мам". Дивно, чи не так? Секрет в тому, що самі діти обрали, як їм називати своїх матерів. Одним з перших складів, вимовлених дитиною, є склад "Ма". Саме тому практично в усіх мовах світу цей склад використовується в слові, що означає "мама".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що насправді означає день 8 Березня в Україні і чому його варто залишити

Європейська громадська організація МаМа провела дослідження і з'ясувала, що жінка, яка "сидить вдома з дитиною", насправді не просто не сидить, а "намотує" в день в середньому 40 км, виконуючи до 200 справ. Для порівняння: дистанція напівмарафону становить 21 км.

Середній вік мешканок Європи, які народжують першу дитину, складає 29 років, в США матерями стають в середньому в 27 років. Українки зважуються на материнство в середньому в 25-річному віці. При цьому всюди існує тенденція до збільшення віку першого материнства.

Автор: pinterest
  День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти
День матері 2024: нова дата святкування і цікаві факти

Найстарша мати в сучасній історії — індійка Райо Деві Лохан, яка народила свою дочку в 70 років.

Мати, яка народила найважчу дитину — Кармеліна Феделе з Італії (1955 рік). Її новонароджений малюк важив більше ніж 10 кілограмів.

У перший місяць весни українці відзначають кілька важливих і особливих свят.

Варто пам'ятати, що у березні вшановуємо День народження Тараса Шевченка. 8 березня - Міжнародний жіночий день, а також 14 березня відзначаємо День українського добровольця і 26 березня - День Національної гвардії України.

Зараз ви читаєте новину «День матері 2024: коли вітаємо найдорожчих, цікаві факти та що важливо зробити в цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути