вівторок, 21 травня 2024 23:29

Блінкен розповів, як Китай допомагає Росії у війні проти України

Блінкен розповів, як Китай допомагає Росії у війні проти України
Держсекретар США Ентоні Блінкен: "КНР постачає Кремлю товари подвійного призначення". Фото: eastnews.ua

Китай не передавав Росії зброю, як це роблять Іран та Північна Корея.

Однак КНР постачає Кремлю товари подвійного призначення, зокрема мікроелектроніку. Це дає можливість Росії швидкими темпами виробляти озброєння, яке потім застосовується на війні проти України. Про це під час слухань у Сенаті американського Конгресу заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен, пише Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стосунки Росії та Китаю загрожують західному способу життя - міністр оборони Великої Британії

Блінкен зазначив, що 70% усіх верстатів, які імпортує Росія, надходять із Китаю. Крім того, за його словами, 90% мікроелектроніки також надходить в Росію із КНР.

"Багато з цього йде на розбудову оборонно-промислової бази, і в результаті ми бачимо, як Росія виробляє танки, артилерійські боєприпаси рекордними темпами", - сказав Держсекретар США.

США намагаються протидіяти цьому. Насамперед проводиться робота щодо виявлення цих поставок та попередження китайської сторони. Блінкен зауважив, що під час свого візиту до Китаю він говорив про це із лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Також Вашингтон обговорює ці питання з європейськими країнами, на торгівлю з якими орієнтується Пекін.

"Не можна, щоби Китай, з одного боку, заявляв, що шукає кращих відносин із країнами Європи, а з іншого боку підживлював найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни", - сказав Блінкен.

Дипломат нагадав про санкції США щодо китайських компаній, які порушують режим ембарго для Росії.

"Ми вже запровадили санкції проти понад 100 юридичних осіб у Китаї, які постачали продукцію подвійного призначення та інші речі, які є у списках санкцій. Ми продовжимо це робити, і ми працюємо над координацією наших зусиль з європейськими та іншими партнерами", - заявив політик.

Лідер КНР Сі Цзіньпін під час брифінгу з російським диктатором Володимиром Путіним заявив, що Китай і РФ "виступають за політичне врегулювання" війни в Україні.

Вони підписали спільну декларацію і заявили про поглиблення зв'язків Китаю і РФ та співпрацю у сфері торгівлі та основних зовнішньополітичних питань.

Зараз ви читаєте новину «Блінкен розповів, як Китай допомагає Росії у війні проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути