середа, 14 вересня 2011 05:30

Чотири тонни ядерних відходів вибухнули в печі

У понеділок близько 11.45 за місцевим часом на території атомної електростанції "Маркуль" на півдні Франції стався вибух. Рвонули не реактори, а одна з печей, де спалюють ядерні відходи із низьким рівнем радіоактивності на переробному заводі "Сентрако". Загинув один робітник, іще четверо дістали важкі опіки.

На момент вибуху в печі були 4 т ядерних відходів, але рівень їх радіоактивності набагато нижчий, ніж у реакторах. Так кажуть експерти французького Інституту радіаційного захисту й безпеки.

— Це промислова, а не ядерна аварія. Ніякого витоку радіації чи підвищення радіаційного фону немає, — каже речник компанії "Електрісіте де Франс", якій належить електростанція.

До 16.00 пожежу загасили. АЕС оточили поліція та пожежники. Печі переробного заводу зупинили на час, доки з'ясують причини аварії. Але персонал станції не евакуювали.

У печах "Сентрако" переплавляють спрацьовані металеві клапани, насоси та інструменти з ядерних реакторів. Також спалюють рукавиці й комбінезони робітників, які їх обслуговують.

— На жаль, "Маркуль" не підлягала ні недавній перевірці французьких реакторів, ні інспекції з ядерної безпеки, — каже Янік Руселле із природоохоронної організації "Ґрінпіс". — На цьому прикладі знову видно, що Франція не засвоїла уроків "Фукусіми".

Після того, як у березні землетрус і цунамі в Японії спричинили вибух та пожежу на АЕС "Фукусіма", французи перевірили всі свої 58 ядерних реакторів. Атомні електростанції забезпечують понад 75% потреб країни в електриці.

Зараз ви читаєте новину «Чотири тонни ядерних відходів вибухнули в печі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути