Їмо гречку: традиційна крупа дає фору суперфудам

У порівнянні з рисом, спельтою, пшоном, перловою крупою, її склад кращий

Гречка належить до групи псевдозлаків. Їх їмо, як інші каші, але за фактом вони - насіння трав'янистих рослин. Інші поширені псевдозлаки - кіноа та амарант. Псевдозлак часто більш класний і нутритивно цінний за складом. У них немає глютена, який виключений на лікувальних протоколах, зокрема, коли є аутоімунні захворювання, запалення шлунково-кишкового тракту, алергії.

У Східній Європі гречку їмо частіше як кашу, відварюючи смажене насіння. Хоча останніми роками у продажу стало багато і зеленої гречки. Вона з менш вираженим смаком і липкіша. У світі гречку не часто споживають, а якщо й зустрічається, більше у вигляді гречаного чаю або перероблена на борошно та локшину.

До статусу суперфуду гречка увійшла нещодавно. У порівнянні з рисом, спельтою, навіть пшоном, перловою крупою, її склад - крутіший. У гречці є всі типи клітковини для здоров'я кишківника. Включає резистентні крохмалі в тонких плівках-оболонках, а це основа-пребіотик для бутирату - палива для кишківника.⠀

Білка у гречці мало. Зате профіль амінокислот майже повний: 18 з 20

Білка, всупереч сотні статей, у гречці мало - близько 3%. Зате профіль амінокислот майже повний: 18 з 20.

У гречці навіть є мінімальний набір мінералів – маргенець, мідь, магній, трохи заліза. І навіть кілька антиоксидантів, які в топ-продажах БАД зараз - кверцетин, рутин. Але важливо розуміти, що склад трав'янистих рослин такий, що ні білки, ні мінерали з них так просто і абсолютно не засвояться. А ось гречку, як хороше джерело повільних вуглеводів, у всіх бонусах для ШКТ однозначно варто використовувати.

Мої клієнти та пацієнти з медичними протоколами знають фразу "каша - не завжди гірка липкого гарніру". Піддивіться в галереї ідей:

- з грибами;
- з насінням, горіхами;
- із зеленню та паростками, будь-якими овочами;
- з ферментацією;
- зі спаржею та полуницею, м'ятою;
- зелену гречку використовують як основу солодких каш - на альтернативному молоці, з ягодами, горіхами;
- для випікання простого гречаного хліба - без пшениці та жита.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі