Хакнути свій стрес: проста вправа для перезавантаження мозку

Вміння нічого не робити допоможе відновити контроль над увагою

А що, якщо іноді нічого не робити? Для своїх клієнтів по корекції раціону я нерідко роблю акценти не тільки на тарілці. Одна з найважчих умов – вправа "нічого не робити". Робити паузу для мозку – насправді уміння, якому треба навчитись. Набагато простіше це прочитати чи сказати, аніж зробити "нічого".

"Нічого не робити" насправді не означає буквально прям "нічого". Наш мозок ще не так швидко адаптувався. Давайте по-чесному – він не так щоб й був готовий до електроенергії, до купи медіашуму, суспільної похвали "ще більше, ще швидше". Для гарних терапевтів ваше "нічого" не таке й пасивне. Це навичка фокусуватися на якомусь конкретному почутті чи відчутті.

Є купа досліджень, які вивчають нудьгу. Вона дає такий собі інкубаційний ефект, коли вмикається несвідоме

Безцільність стимулює мистецтво. Грубо, але як є. Уявіть: є купа досліджень, які вивчають нудьгу. Вона дає такий собі інкубаційний ефект, коли вмикається несвідоме. Та після паузи ви дозволяєте мозку повернутись до цілей. Без фіксацій, без "тунельного" мислення. Несвідоме – гарний тумблер.

Надмірна зайнятість контрпродуктивна. Ми постійно плутаємо зусилля з ефективністю: день, проведений за дріб'язковими завданнями, видається стомливим, тому ми припускаємо, що він був корисний. Голландський фахівець Манфред Кетс де Вріс доводить, що зайнятість "може бути дуже ефективним захисним механізмом для відображення думок і почуттів, що турбують". Коли ми нічого не робимо, ми нарешті стикаємося з тим, що має значення.

Мозок залежить від часу простою. З часів промислової революції ми поводимося з людьми, як із машинами, вважаючи, що спосіб зробити більше – змусити себе чи інших працювати довше. Але нейробіологи все частіше виявляють, що мозок залежить від часу простою – не тільки для заряджання батарей, але й для обробки даних, якими ми завалені, для консолідації пам'яті та посилення навчання шляхом зміцнення нейронних шляхів, які роблять такі подвиги можливими.

У буддизмі зайнятість розглядається як форма лінощів – це перш за все нездатність утримувати увагу від будь-якого випадкового завдання

Ви відновите контроль над увагою. Не чекайте, що байдикування здасться легким: опір бажанню щось робити вимагає сили волі. У буддизмі зайнятість розглядається як форма лінощів – нездатність утримувати увагу від будь-якого випадкового електронного листа, завдання. Сучасна економіка, увага, темп, цілі, особливо в інтернеті, – битва за вашу увагу. Хороша новина полягає в тому, що вміння нічого не робити допоможе відновити контроль над увагою в інших випадках.

Заплануйте час "нічого не робити", наче це норм завдання.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі