Якою буде війна взимку та чого взагалі очікувати

Погода визначатиме багато що, якщо не все

Було багато розмов з посиланням на західні джерела, що війна взимку заморозиться. Але ні, ніхто не збирається давати рашистам перепочинок в чотири місяці для зализування ран.

Якщо десь і колись фронт справді заморожувався взимку, то хіба що під час Першої світової війни. І то тут ситуацію визначала не погода, а те що командування ворогуючих армій брало тайм-аут для визначення цілей нової кампанії.

Таке ж було під час "дивної війни" 1939-1940 років. Але тоді гітлерівська Німеччина, Британія та Франція ще не були готові вести масштабні бої на суходолі. Ну і ще до колекції можна пригадати, що Вірменія та Азербайджан погодились на перемир'я в листопаді 2020 року саме тому, що армії обох країн не були готові вести війну взимку в умовах гір. Але на цих прикладах власне й завершуються аргументи по темі, що в зимовий період повномасштабні бойові дії начебто неможливі.

Зима в минулому році не стала завадою готувати та вести наступальні та оборонні дії, не стане й зараз

Пригадаймо: Росія розгортала свої війська для повномасштабного вторгнення в Україну саме у зимовий період, тобто протягом грудня 2021 – лютого 2022 року. І приблизно в той же період Збройні сили України проводили мобілізаційне розгортання, в тому числі вивід війська на польові рубежі оборони. Зима й тоді не стала завадою готувати та вести наступальні та оборонні дії, не стане й зараз.

Справді, погода визначатиме багато що, якщо не все. Наприклад, якщо постійно будуть умови як зараз – мокрий сніг, земля розмокає – просуватись вперед буде складно хоча б тому, що легка бронетехніка пройти не зможе. Але ж взимку буває і мороз, який буквально сковує грунт. І тоді умови стають прямо протилежними, техніка зможе йти вперед.

Погода вже псується. Але як тільки виникає "вікно" з підходящими метеорологічними умовами, так і наші захисники, і орки намагаються переходити до активних дій. Бо кожна із сторін війни має свої цілі, яких хоче досягти тут і зараз.

Росіяни хочуть утримати свої позиції під Сватовим і нарешті взяти Бахмут

Росіяни хочуть утримати свої позиції під Сватовим і нарешті взяти Бахмут (а не те, що зазвичай беруть окупанти).

А наше військо вже працює над тим, щоб створити умови для подальшого просування лівобережною Херсонщиною. Робить усе, щоб дотиснути орків під Сватовим та Бахмутом. І уже "цілиться" рухатись на Мелітополь, щоб визволити це місто і перерізати росіянам їх коридор на тимчасово окупований Крим.

Щодо можливих напрямків дій. Наші погляди зараз спрямовані також на північ, на кубло рашистів у Білорусі. Там зараз формується білоруське-російське ударне угруповання, що в теорії може піти у новий наступ.

Але погляньмо і на південь. До втечі з Херсону росіяни на лівому березі почали будувати бетонні "циліндри" та "пірамідки Вагнера". В теорії там би й мали сидіти ті частини орків, які не пішли на корм крабам та вціліли при переправі через Дніпро. Щоб затримувати можливий рух ЗСУ вглиб лівобережної Херсонщини.

Можливо, на такому фоні припущення про те, що до кінця грудня ЗСУ здатні дійти до Криму, можуть стати й реальністю

Але ні, армія РФ відтягує звідти свої війська, перекидає на схід і так оголює південь. Можливо, на такому фоні припущення про те, що до кінця грудня ЗСУ можуть дійти до Криму, можуть стати й реальністю.

Військове керівництво України усі ці нюанси із зимовим періодом прораховувало наперед. Тому, наприклад, ще на початку серпня робило запит західним союзникам, що нам потрібна зимова амуніція із "запасом". І легкі машини, щось на кшалт HMMVW із протитанковим комплексом TOW для вилазок, щоб "кошмарити" орків.

Так, справді, й на початку листопада були сигнали, що зимової форми вистачає не всюди. Але цьому насправді є логічне пояснення – кількісне розширення Збройних сил України насправді ще продовжується. Наше військо зараз взагалі у такій ситуації, коли потрібно і в гігантських кількостях, але цього все рівно буде мало (наприклад, разом із зимовою формою Пентагон зараз по всьому світу скуповує усі доступні АК-74, і 20 млн патронів американці теж дають).

Є фактори, які на папері й не прорахуєш. Наприклад, якою буде щільність буржуйок та надійних укриттів та іншого необхідного для зими на одиницю фронту в ЗСУ. І як з цим буде в буде рашистів, і яка із сторін відставатиме за кількостями й темпами.

Відтак, якщо є можливість задонатити на зимові потреби наших військових, – краще задонатити тут і зараз.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі