50 відтінків магнію. Простий елемент, який врятує від сотні проблем

Від втоми, запальних процесів, судом та набряків допоможе магній. Але треба обрати правильну його форму

Стисло про важливість магнію: він таки потрібен сотням процесів в тілі, контролює функцію мітохондрій (енергетичну станцію кожної клітини), обслуговує потреби при вагітності, серцевих хворобах, ендокринних, коли летить засвоєння в ШКТ (запалення кишківника, хвороба Крона, хронічний панкреатит, низька кислота шлунку), це контроль запальних процесів, стресу, відновлення м'язів.

Довгий дефіцит магнію – це як мінімум набряки, втомлюваність, судоми, дратівливість. Дуже довгий – остеопороз, тиск, високі інсулін та кортизол

До дефіциту магнію швидко приводять виснажливий спорт та втрата біологічних рідин (піт, жара, діарея, отруєння, коли приймаєте фарму для послаблення), збій в раціоні в сторону швидких вуглеводів, багато алкоголю, кофеїну, м'яса, клітковини (зв'язує катіони туа), вагітність, лактація, коли забагато вітаміну Д (!), високі рівні стресу, значна частина фармакологічних препаратів (антациди, антибіотики, кортикостероїди, сечогінні, ЗГТ). Довгий дефіцит – це як мінімум набряки, втомлюваність, судоми, дратівливість, дуже довго – остеопороз, тиск, високі інсулін та кортизол на фоні дефіциту нерідко, та ще великий ряд станів.

Магній в їжі – це переважно рослинні продукти, в м'ясі та рибі не так багато, молочна продукція взагалі бідна на магній. Топ продуктів з високим вмістом магнію:

– гарбузове насіння

– мигдаль

– кеш'ю

– соняшникове насіння

– вся темна листова зелень

– бобові

– чіа

– соя

– шоколад

– авокадо

– зернята (гречка, вівсянка, старі сорти пшениці, просо, амарант, овес цільні)

– бульйони з жирної риби та птиці

– висівки

– фундук

Магній зберігають цільні продукти, а ось швидка вівсянка, білий рис, паста втрачають до 78% магнію. Бобові (сочевиця, нут, квасоля) втрачають, якщо консервовані, а якщо свіжі чи пророщені (замочені) – топ.

Форми магнію – дуже важливо. Суть в тому, що основний курс вкаже амінокислота чи мікроелемент, з яким магній з'єднаний. Універсальна форма – гліцинат або бісгліцинат. В суміші з гліцином, добре підходить при синдромі хронічної втоми.

Магнію малат – магнієва сіль яблучної кислоти, добре полегшує гіпомагнієві судоми м'язів, синдром неспокійних ніг. Люблю за те, що дозволяє класно засвоювати білок, але може тригерити, якщо ШКТ не здоровий.

Магнію треонат покращує довгострокову та короткострокову пам'ять, це хороший бустер мозкової активності, навчання, пам'яті

Магнію треонат – у поєднанні з треоновою кислотою, в дослідженнях покращує довгострокову та короткострокову пам'ять, хороший бустер мозкової активності, навчання, пам'яті. Єдина, хто швидко добереться до мозку, до речі, через гематоенцефалічний бар'єр.

Магнію таурат регулює вуглеводний обмін. Найсучасніша форма магнію. Найкраща добавка для харчування серця, непогано накопичується в мозку.

Цитрат магнію. Найпопулярніша форма середньої біодоступності, що відновлює дефіцит, відрізняється проносною активністю.

Ще люблю магній через шкіру – магнієві ванни, спреї (еспом, Бішофіт) та рідкі форми (іонічний магній – це топ! Донат магнію, Хуняді Янош та інші мінеральні води). Найгірші та неефективні форми – оксид магнію, карбонат, сульфат також не такий сучасний та біодоступний.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі