Можна навіть тим, хто на дієті. Гід із безглютенового борошна

Якщо ви вирішили відмовитися від звичайного борошна, не засмучуйтесь: вихід є

"Як жити без глютену?" – найчастіше питання. Кожного закликаю не перебільшувати ризики та не демонізувати глютен. Справді, є стани, коли продукти із пшениці, жита, ячменю та вівса варто виключати. Про це має сказати фахівець та аналіз. З іншого боку, їсти пшеницю не щодня – теж класний робочий інструмент, який можна застосовувати для здоров'я флори. Це допоможе швидше "наростити" мікроворсинки, на яких кріпляться "хороші" бактерії. Якщо ви алергік, прибирайте глютен на місяць-два і побачите, що в сезон не буде яскравих загострень.

В який бік дивимось? На інші злаки, на технічно не-злаки – кіноа, амарант, тефф, які є насіннями рослин. На крохмалисті коренеплоди (причому не на картоплю, а більш повноціні та поживніші овочі з резистентними крохмалями) – тапіоку, маніоку, ямс. А також на нутові суміші (це, до речі, веганський білок) і, само собою, на горіхи.

Що я раджу?

Gluten Free 1-to-1 Baking Flour. Здається, найвдаліший мікс, який я зустрічаю скрізь у світі. Тут сорго, тапіока, картопля та два види рису в тій пропорції, в якій вони працюють як заміна пшеничного ідеально.

Лляне борошно ідеально підходить в якості основи для каш та добавки до млинців

Лляне борошно. У ньому менше жирів, ніж у льону, м'якше діє на жовчний, очищає шлунково-кишковий тракт. Ідеально в якості основи для каш і як добавка до млинців.

Горіхове борошно. Фундучне та мигдальне – мій топ. Горіхове рідко використовують соло, зазвичай потрібна компанія у вигляді 1:1 з крохмалистими тапіокою-бататом. Ідеально в булочки та солодку випічку.

Кокосове. Тяжка, текстурна та максимально суха. Мій вибір для сироїдних десертів та цукерок, а також як доповнення до каші (наприклад, до вівсяної).

В оладки, пироги і навіть солодку випічку додавайте борошно бобових – наприклад, нутове

Борошно бобових. В оладки, пироги і навіть солодку випічку. Наприклад, запечене нутове борошно в коржах поводиться приголомшливо: легке, білкове і з горіховим смаком. Мій веганський "медовик" ("манговик" ми його називаємо, на пюре з манго) – на ньому.

Рисове, вівсяне, з кіноа. Зерна замінюють зерна. Пам'ятайте, що глютен пшениці липкий, інші зерна позбавлені цього. Щоб тісто "трималося", потрібні будуть яйця, псиліум (порошок з лушпиння насіння подорожника) або щось подібне до порошку ксантанової або гуарової камеді. Це збереже вологу та надасть випічці форму.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі