Стрес та їжа. Як покращити своє ментальне здоровʼя

Прості кроки, що допоможуть вам самостійно корегувати свій психологічний стан

В травні у всьому світі розпочався місяць обізнаності про ментальне здоров'я. Стрес та їжа не те щоб пов'язані, але можна погіршити стан, тому розкажу про основне, що треба знати.

Насичувати тіло будівельними блоками для виробництва енергії. Просто дотримуватись принципів адекватного харчування та використовувати продукти необхідні для врегулювання. Не виключати складні вуглеводи (цільні каші, коренеплоди, бобові!), білок має бути в їжі щодня, різний, рослинні жири, мінімум швидких вуглеводів і трансжирів, цукру. Стрес буде посилювати запит на енергію та, відповідно, на складні вуглеводи. Обмежити – вкрай невірний шлях. Мінімізація може стосуватись тільки рафінованих – борошно, швидкі каші, білий рис, цукор.

Уникати обмеження калорій – це також підвищує навантаження на організм. Обмеження – це недокорм чи будь-який інтервальний голод, що ви практикуєте від 20 днів та більше, – підвищує кортизол і знижує функцію щитоподібної.

БАДи, які ви призначаєте самі собі, можуть не дати ефект, або ще гірше – навіть нашкодити

Не самопризначати собі БАДи. Вони можуть не дати ефект, а можуть навіть нашкодити. Підібрані адекватно, вони мають накопичувальний ефект. Краще поєднувати з іншими видами терапії – психотерапії, дихальними вправами, просто прогулянками.

Спати як мінімум вісім годин (якщо сирени не давали спати вночі – досипати 20-40 хвилин вдень).

Зменшити та контролювати джерело стресу чи його стимули – новини, нервову їжу (заїдання, жування, хрумтіння без голоду).

Не навантажувати себе інтенсивними фізичними навантаженнями. Спорт потрібен! Але якщо тіло не встигає відновлюватися, буде важко не тільки займатися, але й працювати, нормально спати, регулювати збільшення ваги (навіть при щоденних заняттях).

Передивитись кількість стимуляторів. Зокрема, кофеїну. Краще обрати якісний чай. Кава не дає енергію, а навпаки – краде її.

Не очікувати швидкого результату. Корекція психологічного стану – це система, що полюбляє повторюваність. Постійність та поступовість, обізнаність та турбота про себе – все це приведе до результату, але дуже поступово, крок за кроком.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі