Красива шкіра та міцний імунітет. Прості правила, яких варто дотримуватись

Від мікробіома кишківника залежить значно більше, ніж ми звикли думати

Ви знали, що всередині нас живуть приблизно 2-3 кг бактерій, які відповідальні за настрій, поведінку, їжу, імунну відповідь, зовнішній вигляд шкіри? Тут важлива відсутність хвороб та діагнозів та бактеріальне різноманіття. ​​Ділюся простими кроками підтримки мікробіома кишківника.

Намагайтеся вибирати максимально органічну не тільки їжу, але й всю побутову хімію для будинку. Через шкіру, посуд та білизну ми багато вбираємо також. Тому менше хімії, токсинів, пестицидів, гормонів.

Стежте за якістю того, що п'єте. І за якістю води, мінімізуємо пластик.

Не зловживайте фармакологією: антибіотики, увага – нестероїдні протизапальні препарати (ті, що "від болю") та інгібітори протонної помпи ("від печії"). Втрата цілісності стінок ЖКТ і хаос серед бактерій, зсув у бік патогенів.

В раціоні щодня мають бути пробіотичні продукти – квашена капуста та інші ферментовані овочі – та резистентні крохмалі

В раціоні щодня мають бути пробіотичні продукти – квашена капуста та інші ферментовані овочі – та резистентні крохмалі. Також варто прибрати продукти, на які точно є реакція.

В основі – цілісна їжа: овочі, зелень, фрукти та ягоди, горіхи та насіння, авокадо та нерафіновані олії 60-70%. Яйця, цільні каші, нут, сочевиця, псевдозлаки, органічна несолодка кисломолочна їжа, якщо немає протипоказань до неї, морепродукти, риба та птиця на кістках – помірно, для здорового мікробіома найкращий фундамент plant-based, але не радикально.

Також важливо: не смажимо до димлення, скоринок і на рафінованій олії. Нуль додаткових підсолоджувачів.

Також важливо: не смажимо до скоринок

Солодкі фрукти (яблука, виноград, диня, черешня, інжир, фініки і тд), бобові/квасоля, крохмалисті картопля, кукурудза та горошки теж містять багато вітамінів, але якщо до шлункового-кишкового тракту питання – знижуємо. Прибрати солодкі напої.

Так, є ряд трав та рослин, які допомагають зміцнити здоров'я в кишківнику та природно коригують флору, але тут краще без самопризначень. Проте вектор такий, фітосептики: берберин, карприлова кислота, кверцетин, монолаурин, глутамін, хлорофіл, сахароміцети буларді, куркумін.

Ментальний спокій. Лягайте в ванну, медитуйте, йога, плавання, зниження безмірного спорту, тому що поки що є тривожність та напруга, робота буде коригуватися стресовими гормонами. Ми недооцінюємо вплив стресу. І не забувайте: сон вчасно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі