Модні дієти небезпечні? Шукаємо оптимальну

Високе споживання тваринних білків, насичених жирів, цукру та солі - стимулює зростання патогенних бактерій на шкоду корисним бактеріям

Здорова флора здорової людини – дуже різноманітна і без запалень та патогенів. Із цілими непроникними стінками.

Мікробіота кишківника - екосистема з трильйонами бактерій, що постійно змінюється та формується. Ви вже 10 000 разів читали про неї, у тому числі в мене.

Наслідки різних модних дієт для модуляції мікробіоти кишківника досі значно невідомі і можуть призвести до змін видового балансу, а відповідно захисного бар'єру та імунної відповіді. Хвороб, рівнів енергії, стану шкіри, настрою і взагалі того, як ви засвоюєте їжу.

Наслідки різних модних дієт для модуляції мікробіоти кишківника досі значно невідомі

Тут огляд, який я майже не коментую, самостійна вам робота. Вивчіть вплив різних модненьких дієт (веган і вегетаріанської, безглютен, кето, FODMAP, "західного" раціону та усередненої середземноморської дієти) на склад кишкової мікробіоти.

- Їжа має ключовий вплив на мікробіоту кишківника, крапка.

- Високе споживання тваринних білків, насичених жирів, цукру та солі - стимулює зростання патогенних бактерій на шкоду корисним бактеріям = погана кишкова та імунна відповідь.

- Складні вуглеводи цілісні та рослинний білок = збільшення кількості корисних бактерій.

- Омега-3, поліфеноли та різноманітні мікроелементи = користь та модуляція кишкової мікробіоти.

- Перероблена їжа, фритюр, вибілена мука, цукор, багато очищених жирів, солі, барвники-консерванти, передкасова зона - вбивають мікробну різноманітність кишківника з погляду типів і видів = дисбактеріоз, зміна бар'єрної функції та проникності, аномальна активація імунних клітин. Це найвища частота хронічних захворювань.

- Елімінаційні дієти та протоколи типу low-FODMAP та безглютену, можуть покращити симптоми СРК та запальних захворювань кишківника типу хвороби Крона у окремих пацієнтів, довгострокові ефекти на мікробіоту поки що не зрозумілі.

Умовна середземноморська дієта (пескетаріанство і рідко м'ясо (у свята), БАГАТО овочів, багато оливкової олії та оливок, мало зернових та молока, паузи між прийомами їжі, вода як основна рідина та 12 годин нічна пауза) залишається золотим стандартом для оптимального регулювання різноманітності та стабільності мікробіоти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі