На фронті зараз гаряче. Зафіксуємо найважливіше

Окупанти не стоять на місці, а постійно контратакують. Тож нашим воїнам доводиться вдаватись до тактики "тисячі порізів"

В цьому огляді просто зафіксую найважливіше з фронту на зараз, вечір 13 червня 2023 року.

ЗСУ звільнили Макарівку на Донеччині. Це один із кроків для просування наших військ на Старомлинівку, лише після звільнення якої буде той оперативний простір будувати варіанти, до якого ж із знакових міст Приазов'я далі рухатимуться ЗСУ.

Коли Генштаб коментував події на цьому відрізку, то вжив фразу "Бердянський напрямок". Найбільш ймовірне пояснення – саме про "Бердянський" було сказано лише для того, щоб ворог і далі не розумів, де ж буде головний напрямок удару ЗСУ.

Про Бахмут звучать резонні питання. І там "рамку подій" можна окреслити так.

Орієнтовно 21 травня командувач Сухопутними військами Олександр Сирський фактично заявив про мету оточити окупантів у місті, яке ж вони самі зруйнували.

Під Бахмутом досі стоїть одне з найбільших угруповань армії РФ на тимчасово окупованих територіях

До цього моменту не було жодних повідомлень про те, що росіяни перекидають свої підрозділи з Бахмутського на Запорізький напрямок, а значить під Бахмутом досі стоїть одне з найбільших угруповань армії РФ на тимчасово окупованих територіях.

А щоб це угрупування знищити доводиться, доводиться вдаватись до тактики "тисячі порізів". Тим більш, що рашисти не стоять на місці, а постійно контратакують.

От саме через цю описану призму й слід сприймати будь-які новини з-під Бахмуту, навіть якщо там про просування лише на кількасот метрів.

Бо події на цьому напрямку за впливом на хід війни матимуть рівноцінне значення, як і дії наших військ на півдні.

Щоб вгризтись в свої поточні рубежі, окупанти не тільки підривають дамби, але й перейшли до "артилерійського шквалу" в оборонних боїв. Оборотна сторона процесу – Генштаб у своїх звітах вже перейшов на таку одиницю виміру, як "знищені на позиціях артилерійські підрозділи ворога". Простіше кажучи, арту рашистів почали "накривати" одразу групами чи дивізіонами.

З того ж відчайдушного розряду – активне застосування росіянами тих же самохідних вогнеметів "Солнцепек", які взагалі-то мають дальність стрільби лише до 6 км, тому цілком потрапляють в зону ураження навіть радянської артилерії 152 мм.

Російські пропагандисти сьогодні також демонстрували, що їх авіація наче як застосовувала вертольоти Ми-28НМ з ракетами ЛМУР. Що вертольоти саме модифікації Ми-28НМ для них дуже рідкісні, близько 10 машин, що ракета ЛМУР дефіцитна – обсяг виробництва орієнтовно в кілька десятків одиниць на рік. Поки можна сказати лише, що це дуже специфічна ознака.

Також із цікавого – після активізації на фронті Генштаб регулярно фіксує, що певна кількість ворожих ЗРК знищена авіацією, і певна – артилерією.

Росіяни таки справді намагаються збивати своєю ППО керовані ракети від HIMARS, але в них це, м'яко кажучи, не завжди виходить

Що зокрема означає, що з нашої сторони в хід активно пішли протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM, які трохи "випали" з медійного простору. І також означає, що росіяни таки справді намагаються збивати своєю ППО керовані ракети від HIMARS, але в них це, м'яко кажучи, не завжди виходить.

Наші бійці на Запорізькому напрямку захопили новітній Т-80БВМ "образца 2022 года". Трофей підкаже, наприклад що використовує РФ, щоб і далі випускати такі танки.

А то якось специфічно виходить – так, росіяни більше не можуть отримувати тепловізійні матриці від французької Thales для своїх прицілів "Сосна-У", але чомусь при цьому рашисти й далі можуть виготовляти радянські танкові приціли 1ПН-96МТ-02, хоча де ж на них "напастись" комплектуючих для виробництва.

Новини про здачу окупантів в полон говорять не тільки про "збільшення обмінного фонду". Але й що зусилля командування армії РФ по "стабілізації оборони" не дають ворогу бажаного результату.

Можливо, "перегини" із загрядотрядами від ФСБ почнуть давати зворотній ефект.

Наші спецпризначенці, які на фронті по ворогу працюють БПЛА-камікадзе, цінні не просто тим, що кожного дня "мінусують" кілька одиниць дефіцитної для ворога техніки. Але й тим, що загалом є еквівалентом армійського "спецназу" РФ, який власне й використовує ті самі "Ланцети", лінійним частинам армії РФ такі "вундерваффе" не роздають.

Із також важливих сигналів – на території РФ путінські силовики виявили танки Т-72Б3 і Т-80БВМ, ймовірно кинуті бійцями російської озброєної опозиції під час рейду по Бєлгородщині.

Це зокрема пояснює, чому в цьому раунді так і не взяли сам Бєлгород – рейд був запланований саме як класичний диверсійний набіг, без налагоджених і розтягнутих тилових комунікацій.

Жителі тимчасово окупованого Енергодару після спадання води виявили російські річкові протидесантні міни, й до Одеси після підриву ГЕС вимило ворожі річкові міни

Є повідомлення, що жителі тимчасово окупованого Енергодару після спадання води виявили російські річкові протидесантні міни ПДМ-1, і що до Одеси після підриву орками Каховської ГЕС вимило ворожі річкові міни ЯРМ. Це все чітко показує, що рашисти таки боялись варіанту, що ЗСУ таки підуть на форсування Дніпра.

Це поки все наразі, продовжуємо стежити за ситуацією.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі