Це база. Як привчити дитину до здорової харчової поведінки

Каструля броколі сама по собі не працює, а звичка не виникає миттєво

Здавалося б, ну про що тут говорити: наче дитина не може сама навчитися їсти. Але людська культура побудована на освіті, довірі та розумінні логіки. Звичка не виникає миттєво. Це треба розвивати. Каструля броколі сама по собі не працює. А розуміння місця в їжі у солодкого/солоного, у хрустких овочів, вибору м'яса в магазині, гарної тарілки залишаються довго.

Якщо, наприклад, до 5 років закласти базу, потім людина подбає про себе навіть через колу/чіпси/тінейджерство. Будьте з дітьми, але не зліться. І без різких переходів, скоріше важливо включити уяву, асоціації + трохи планування та дисципліни.

• особисті кордони

Ви пропонуєте якесь нововведення, поважаючи право відмовитись. Тиснути не вийде, не спрацює. Ламаючи дитячу відповідь "ні", ви формуєте патерн неможливості відмови: алкоголю тощо потім у тому числі.

Існує французька ідея "пропонувати 15 разів": ось така страва/продукт, ось "на тобі спробувати"

Існує французька ідея "пропонувати 15 разів": ось така страва/продукт, ось "на тобі спробувати".

• повільний темп

Дитина схильна зосереджуватися і пробувати. Колупати. Їжа – не лише технічний та механічний акт складання в живіт. Це хочу та не хочу. Смачно чи не смачно, тепло чи м'яко. Соковиті або хрускіт. Пюре чи було заморожено.

Ще є момент терпіння. "Чекай, я викладу на тарілку". "Подивися, чи закипіла вода". "Допоможи дістати сир із холодильника". Та й задоволення. Обговорюйте те, що смачно.

Діти часто не хочуть їсти між прийомами їжі. Подумайте ось про що: основні калорії між їжею – це попкорн, сік, вафля, пастила, хлібець. Коли перекушування перетягують ковдру по калорійності. Формуєте спочатку повноцінний сніданок, обід та вечерю, не вигадуйте велосипед.

Голод не страшний. Іноді відмова від обіду не означає печиво за годину

І так. Голод не страшний. Іноді відмова від обіду не означає печиво за годину. Наступний прийом їжі – вечеря. Не кидайте дисципліну заради реактивної годівлі. Звички – формуються.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі