Прості правила, які працюють: харчові звички нутріціолога

Розповідаю, які продукти завжди є в моєму холодильнику та на полицях

​​Описати звички, коли твоя професія – все, що пов'язано з їжею, – складно. Але я спробую. Однозначно можу відзначити кілька пунктів:

1. Різноманітність у їжі – обов'язкова умова здорового раціону. Одноманітний продуктовий кошик та звичні, "чергові" рецепти – часта помилка в їжі. Наслідувати сезон – це вже підключати різноманітність. Тому хоча б 12 разів на рік я б дуже рекомендувала змінювати акценти на те, що в сезоні є з локальних продуктів.

Майже кожен прийом їжі я починаю планувати від овочів: які овочі і що потім до них

2. Овочі та фрукти – по 4-5 видів. В сезон – заморожування. Те, що у продажу взимку – добре, але частина продуктів, що приїжджають, зірвана раніше зрілості і доходить за кольором і смаком, але не за складовими з ґрунтів, не за користю. В мене є морозильна камера, й на зиму вона завантажена червоними та чорними ягодами, зеленню (мангольд, кейл – великою листовою). По суті, майже кожен прийом їжі я починаю планувати від овочів: які овочі і що потім до них.

3. Зелень – їм її дуже багато і дуже різноманітно, буквально всю нам відому і цілий рік: кінзу, естрагон, паростки, м'яту, мангольд, фризе любимо так само, як і базові руколу, кріп, петрушку, ромен, щавель.

В мене завжди повна полиця каш, мої пріоритетні – безглютенові псевдозлаки. В них крутіший склад

4. В свіжому вигляді і як sos-варіант для швидкого приготування в камері морозилки завжди є кілька видів морської риби і морепродуктів. Завжди є до 5-6 видів насіння і горіхів, це мій десерт, мій снек. Завжди повна полиця каш, всі мої пріоритетні – безглютенові псевдозлаки. В них крутіший склад. Завжди є гречка, кіноа, амарант, пшоно, рідше чорний рис та кукурудзяна крупа. Нут і темні види сочевиць.

5. Завжди багато видів борошна, я добре навчилася готувати з альтернативними видами – нутовим, горіховим, кокосовим, мені смачно, дуже різноманітно і точно більш нутрицивно цінно, ніж вибілене пшеничне борошно. Яйця курячі та перепелині, качині, вершкове масло є завжди.

6. З рослинних олій – оливкова та кокосова – база, але завжди є 3-5 видів інших: фундучна, кедрова, конопляна – невеликі порції горіхових олій для заправки, їх я не нагріваю. Повна полиця прянощів, десятки видів. І багато видів… солі та оцту. Сіль морська велика, рожева, волога з особливих видів моря, з пластівцями, копчена, ароматизована порошком білих грибів, оцти – нефільтрований яблучний, червоний винний, рисовий.

Готуйте, експериментуйте, їжа – це цікаво.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі