​​300 хвилин, які здатні змінити ваше життя

Тіло – не машина й не телефон, його не вийде замінити протягом життя. Але чомусь ми відносимось до нього менш обережно та турботливо

300 хвилин активності та спорту на тиждень – мінімальний рівень. Це така посудина, яку можна наповнити як завгодно. Але без якої – ніяк. Не спрацюють ні раціон, ні сон.

Я вже говорила, що тут треба так само різноманітно, як і з харчуванням. Основа – такі самі макроси, як макронутрієнти білки/жири/вуглеводи. Це сила, витривалість та мобільність (гнучкість, якщо завгодно). Я б ще додала аджиліті та координацію, але хоча б оті три. Таке рівняння дозволяє підтримувати тіло в хорошому стані довго.

Три складові – сила, витривалість та мобільність – дозволять підтримувати тіло в хорошому стані довго

Витривалість – це кардіо, і не обов'язково бігати. Можна плавати, займатися єдиноборствами, ходити (!), їздити на велі і вписати сайкл у свій день, скелелазіння, хііт, танці, аджиліті (координація!), деякі активні йоги – тонна всього. За умов, де ви знаходитесь, та з вільним доступом. Довгі прогулінки + ютюб-тренування закривають багато чого.

Силова – таки силова, це залізо, гирі, обладнання, резистентні гуми або вправи з власною вагою на свіжому повітрі – майже все одно, потрібна просто ізольована робота з м'язами. А всередині можна гратись – кому кросфіт, кому просто присідати – вже ок.

Гнучкість – йоги, пілатес, розтяжки, просто "зарядка". Якщо хочеться за 30 років легко пробігти сходами вверх чи зав'язати шнурки – думаємо про рухливість заздалегідь.

Тіло у нас одне. Уявляєте? Один раз і назавжди – і всіма цими системами ви користуєтеся щодня

Але часто питання в тому, що ви не усвідомлюєте того "навіщо". Типу "треба" й все. Я просто хочу нагадати, що тіло у нас одне. Уявляєте? Один раз і назавжди – і всіма цими системами ви користуєтеся щодня.

Іноді дбайливо, іноді безсоромно. І тисячі біохімічних процесів 365/24/7 підтримують ваші забаганки та звички. Як можна начхати на цей власний ресурс – для мене дивно. Як може бути "все одно" і "не люблю". Байдужість і нерозуміння трохи попереду мотивації йти до зали. Ви свої машини та телефони носите на ТО та купуєте аксесуари, але, на відміну від машини, тіло особливо замінити не вийде протягом життя. Тому турбота – головне.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі