Чистий Четвер - свято не про вимиті вікна

Сьогодні - одне з найпіднесеніших свят року: Чистий Четвер. День Тайної вечері, коли вперше відбулося таїнство причастя між Христом і апостолами

Свята надходять. І не треба підсміюватися про вікна. До них я ще навіть не дійшов. І не у вікнах свято! Колись один мудрий отець, з яким товаришували ще в фейсбук, написав, що ті люди, які на Страстний Тиждень займаються лише порядками й миттям вікон, також побачать Царство Боже. Але тільки за дуже товстим, хоча й чудово вимитим склом.

Сьогодні одна з особливо наповнених символізмом Служб Божих у християнському літургійному календарі. Це ж четвер, з якого розпочинаються Страсті Господні

Сьогодні одна з особливо наповнених символізмом Служб Божих у християнському літургійному календарі. Це ж четвер, з якого розпочинаються Страсті Господні. А ще це день освячення Мира й Антимінсів для потреб парафій нашої Архиєпархії. Велике читання Євангелія. І головне - цей день є нагадуванням про Тайну Вечерю. А отже, про встановлення Євхаристії під видом Хліба і Вина. Тому для християн цього дня дуже потрібно відірватися від отих вікон і прийти в церкву до причастя. Саме в день його заснування. Той самий священик нам робив на цьому особливий акцент.

І ще сьогодні Блаженніший Святослав на згадку про омивання Христом ніг апостолам також омивав ноги 12 священикам. Для віруючої людини це дуже зворушливий обряд. Тож, хочу передати часточку тієї атмосфери, яка була в нас у Патріаршому Соборі УГКЦ. Шкода, що так мало прийшло вірян - священиків, дияконів, хористів, семінаристів було значно більше... Усе ті вікна, що тягнуть додолу, коли є щось набагато піднесеніше. Зрештою, ми їх також ще встигнемо помити. Основне ж не в них.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі