понеділок, 23 березня 2009 14:22

Російська делегація демонстративно залишила конференцію у Брюсселі (ФОТО)

Автор: Фото: REUTERS
  Представники російської делегації у Брюсселі Валерій Голубєв та Сергій Шматко. 23 березня 2009 р.
Представники російської делегації у Брюсселі Валерій Голубєв та Сергій Шматко. 23 березня 2009 р.
Російська делегація, що була присутня на міжнародній інвестиційній конференції з питань модернізації української ГТС, залишила форум після оголошення церемонії підписання підсумкової спільної декларації.

Як заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв, подальший розвиток конференції делегації Росії не цікавий.

Нам не цікаво те, що буде далі. І так все ясно...

"Нам не цікаво те, що буде далі. І так все ясно... Нам шкода, що Україну втягнули в європейські розбірки", - сказав Голубєв.

У свою чергу, міністр енергетики Росії Сергій Шматко висловив думку, що навряд чи підсумки цієї конференції будуть цікаві самій Україні. Члени української делегації заявили, що Україна вибудовує плани з банками і їм, безумовно, є інтерес надавати кредитні кошти. Інтерес же Росії полягає в тому, щоб українська ГТС була модернізована і гарантувала безперебійну роботу на тривалий період.

Комісар ЄС з енергетики Андріс Пібалгс сказав, що шкодує про те, що Росія сприйняла декларацію ЄС і України за підсумками газової конференції як спрямовану проти неї.

"Я шкодую про це, тому що у нас немає навіть в думках наміру ослабити позиції "Газпрому" в Європейському Союзі. Я чув, звичайно, цю заяву про те, що Росія може шукати інші ринки, але європейський ринок – найкращий для російського газу", - сказав він.

"Я сподіваюся, що це розчарування пройде", - додав комісар.

Пібалгс заявив, що намагався пояснити російській стороні, що робота Єврокомісії спрямована на забезпечення стабільності газотранспортного коридору. Він також додав, що Єврокомісія продовжить співпрацю з Росією для того, щоб "якось згладити це розчарування".

Нагадаємо, що сьогодні Україна та ЄС підписали спільну декларацію України за підсумками Міжнародної інвестиційної конференції з модернізації української газотранспортної системи.

Згідно з текстом декларації, український уряд взяв на себе зобов"язання забезпечити незалежність оператора з транзиту газу, зокрема, шляхом реалізації директиви ЄС за N55 від 2003 року щодо спільних правил внутрішнього ринку природного газу.

Раніше глава Міненерго РФ Сергій Шматко, який очолював російську делегацію у Брюсселі, висловив сумнів в ефективності вирішення питань модернізації української газотранспортної системи без участі Росії.

"Нас бентежить яскраво виражений двосторонній формат документів, які планується підписати за підсумками цієї конференції і підписані між ЄС і Україною. Ми спробуємо переконати наших європейських колег і українських в необхідності тристороннього формату співпраці з такої важливої для Росії, України і Європи проблеми", - сказав Шматко.

За матеріалами: Gazeta.ua, УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Російська делегація демонстративно залишила конференцію у Брюсселі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути