вівторок, 12 березня 2024 18:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Оскароносна стрічка "20 днів у Маріуполі" вийде онлайн: коли і на якій платформі

Оскароносна стрічка "20 днів у Маріуполі" вийде онлайн: коли і на якій платформі
Прем'єра українського документального фільму "20 днів у Маріуполі" про російську облогу міста у лютому-березні 2022 року відбудеться онлайн. Фото: instagram фільму

Прем'єра українського документального фільму "20 днів у Маріуполі" про російську облогу міста у лютому-березні 2022 року відбудеться онлайн 21 березня.

Оскароносну стрічку Мстислава Чернова можна буде подивитись на платформі кіно та телебачення "Київстар ТБ". Про це пише NV.

Світова прем'єра фільму відбулась на фестивалі незалежного кіно Санденс у США, де стрічка отримала "Приз глядацьких симпатій", а в Україні його вперше показали на фестивалі Docudays.

Крім премії "Оскар" стрічка отримала премію Британської кіноакадемії, а також приз Американської гільдії режисерів. Загалом стрічка отримала 26 міжнародних нагород, так 50 номінацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Disney пояснили, чому нагородження України на "Оскар" вирізали з телеверсії

В український прокат "20 днів у Маріуполі" вийшов в кінці серпня 2023 року і за результатами першого ж тижня прокату став найкасовішим документальним фільмом в українському прокаті.

Стрічка повторно вийшла в кінотеатрах після потрапляння в номінації "Оскара". Третя хвиля прокату "20 днів у Маріуполі" стартує в обмеженій кількості кінотеатрів 14 березня.

Крім Мстислава Чернова над документальним проєктом також працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко. Саме вони у лютому-березні 2022 року опинилися в блокадному Маріуполі та стали останніми журналістами з міжнародною аккредитацією, хто висвітлював усі події в місті в той час.

Через 20 днів журналісти дивом виїхали з міста по зеленому коридору і вивезли весь відзнятий матеріал. У 2023 році вони лауреатами Пулітцерівської премії, а в 2024 - Шевченківської премії.

Документальна стрічка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримала "Оскар" в номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм" на урочистій церемонії в ніч з 10 на 11 березня в Лос-Анджелесі.

Це перший Оскар для українських фільмів в історії України.

Зараз ви читаєте новину «Оскароносна стрічка "20 днів у Маріуполі" вийде онлайн: коли і на якій платформі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі