четвер, 19 квітня 2012 09:55

"Для депутата діє правило — не підставляйся або міняй професію"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Під час голосування Кримінально-процесуального кодексу журналісти видання "Українська правда" сфотографували в залі депутата-"регіонала" 60-річного Олексія Кунченка за приватним СМС-листуванням. "Привет, мой хороший! Выспалась с кошкой, но соскучилась за котиком:)) — ужас!! Сегодня тоже до упора планируете???" — пишуть нардепу. "Да я смоюсь ;) До вечера. Цем." — відповідає той. Раніше журналісти оприлюднювали приватне листування нардепів Юлії Льовочкіної, Віталія Чудновського, Вадима Колесніченка тощо.

Олександр Бурмагін, 30 років, медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси:

— Зала Верховної Ради — публічне місце. Депутат — публічна особа. Тобто маємо публічну особу, яка перебувала в публічному місці під час виконання публічних обов'язків народного депутата. Відповідно, нардеп знав і мав очікувати, що потрапить в об'єктив фотокамер. Позов депутата до журналістів жодних перспектив не матиме. Та й фотограф не ховався. Він абсолютно легально виконував свою роботу.

Смішним буде виглядати позов про захист приватного життя. Ну яке приватне життя в депутата в сесійній залі? Негативний наслідок процесу міг би бути, наприклад, коли нардеп був у приватній кабінці ресторану, а фотограф таємно зняв його листування. Зміна контексту багато чого значить.

Василь Хара, 64 роки, нардеп-"регіонал":

— Журналісти підглядають за життям нардепів, а це не ліпиться ні з духовністю, ні з етикою. У нас усе суспільство неетичне. Рівень моральності низький. Є речі, які іноді і знати не треба, а тим більше гучно про це говорити. Є недоторканність листування. Але хто ж у нас закони виконує?

Протягом 20 років ми виховуємо бездуховне суспільство і людей, які не мають базисних уявлень про культуру. Це колосальна біда України.

Борис Беспалий, 58 років, колишній нардеп:

— Я розумію, що депутату важко весь робочий час провести під мікроскопом телекамер. Але все, що потрапило до журналістів чи фотографів у процесі виконання депутатами службових повноважень, має бути оприлюднене в інтересах суспільства. Парламентар має бути повністю прозорим. Це його плата за публічність, статус, приналежність до влади. Для депутата діє правило — не підставляйся або міняй професію. Тому журналіст зробив усе правильно. Тим більше, у цій історії нема нічого кримінального.

Ксенія Ляпіна, 47 років, нардеп від НУ-НСу:

— Оці всі листування, голосування за себе та за того хлопця доводять неефективність роботи Верховної Ради. Виникає логічне питання — а нащо 450 парламентарів? Щоб натискали кнопки? Тут питання не етики, а виконання робочих обов'язків публічною особою. Депутата обрали в інтересах суспільства, тому воно має право знати, чим він займається на роботі.

Парламент — портрет суспільства. У нас він некрасивий. Людям треба почати думати, що вони роблять вибір на п'ять років і п'ять років будуть на все це дивитися.

Зараз ви читаєте новину «"Для депутата діє правило — не підставляйся або міняй професію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути