понеділок, 21 грудня 2009 20:13

Програма енергозбереження уряду діє на місцях

Настали холоди, а тому поїздка першого віце-прем"єр-міністра Олександра Турчинова в Житомирську область виявилася на часі. У місті Коростень урядовець побував на комунальному підприємстві "Теплозабезпечення", оглянув роботу нового устаткування на модернізованій за кошти державного бюджету котельні.

Торік на оновлення опалювальної системи Коростеня в рамках держпрограми енергозбереження виділили 3,342 млн грн. Ще близько 1,5 млн грн спрямував на ці потреби місцевий бюджет. У результаті в котельні, яка опалює майже третину житлового фонду 70-тисячного міста, встановили три котли німецького виробництва, нове насосне обладнання, а також апаратуру для хімічного очищення води. Обладнання майже вдвічі менше енергоємне за попереднє і повністю працює в автоматичному режимі — для його поточного обслуговування не потрібні люди.

— Подивіться, тут немає кіптяви, характерної для багатьох котельних, а біля апаратів ви побачите хіба що журналістів, — жартує Олександр Турчинов.

Коефіцієнт корисної дії нового устаткування становить 95%. Воно не тільки дає тепло, а й виробляє електроенергію, якої достатньо для потреб адміністративного корпусу "Теплозабезпечення", розміщеного неподалік.

— Економія газу становить 30 відсотків, відповідно — істотно зменшені викиди в атмосферу вуглекислого газу, — каже директор підприємства Тетяна Барановська.

— Ми вдячні уряду Тимошенко за підтримку в цьому питанні, — додає Володимир Москаленко, міський голова Коростеня.

Перший віце-прем"єр зазначив, що мерія міста сама ініціює впровадження нових технологій. Уряд у масштабах країни виділив 500 млн грн на програми з енергозбереження. Для поліського регіону, до якого належить Коростень, актуальним є використання альтернативних видів палива, — торфу і відходів деревообробки.

— Уряд ставить завдання там, де це можливо, повністю відмовитися від використання газу. Безумовно, це дасть не тільки економічний, а й політичний ефект для нашої країни, — наголошує перший віце-прем"єр.

Спілкуючись з управлінсько-господарським активом Коростеня і довколишніх районів у міському палаці культури залізничників, Олександр Турчинов заявив, що уряд розглядає Житомирщину як зону пріоритетного розвитку. Цей новий термін Юлія Тимошенко запропонувала замість "депресивний регіон". 2010 року уряд надасть податкові пільги регіонам пріоритетного розвитку з тим, щоб у них прийшли інвестиції.

— Потрібно змінити ставлення насамперед до самих себе, — заявляє Олександр Турчинов. —  Важливіше, щоб люди отримували дохід на місцях, аніж забирати ці кошти в центр.

Такий підхід може доповнити реформу системи міжбюджетних відносин, задуману урядом Тимошенко. Новий бюджетний кодекс передбачає перерозподіл податків на користь місцевих бюджетів. Ідеться про створення кількох тисяч нових самостійних бюджетів сіл та селищ.

— У деяких населених пунктах завдяки цьому доходи місцевого бюджету зростають у 11 разів. Але президент ветував закон. Перше, що зробить Юлія Тимошенко, перемігши на президентських виборах, зніме вето, — обіцяє Олександр Турчинов.

Він заявив, що останнім часом уряду доводиться працювати в умовах щоденної необґрунтованої критики.

— На злобні заяви і звинувачення я перестав звертати увагу, і вам раджу, — спокійно додає Турчинов.

Зараз ви читаєте новину «Програма енергозбереження уряду діє на місцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути