середа, 16 вересня 2009 17:29

Тимошенко підписала проект Держбюджету на 2010 рік

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко: ”Думаю, що ми зможемо прийняти бюджет, що волі в українському політикумі все ж таки вистачить”
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко: ”Думаю, що ми зможемо прийняти бюджет, що волі в українському політикумі все ж таки вистачить”

Проект Держбюджету на 2010 рік презентували у вівторок в Українському домі. Запросили всіх міністрів, глав Держкомітетів, народних депутатів, економістів, представників місцевої влади. При цьому особливих засобів безпеки не було, пускали всіх. У центрі зали за довгим овальним столом зібрався весь Кабінет Міністрів на чолі з прем"єром. Юлія Тимошенко відкриває засідання:

— Ми тут зібралися публічно — представники різних політичних сил — від провладної коаліції до опозиції, щоб разом обговорити проект бюджету на 2010 рік. Робота над ним почалася багато місяців тому. Ми працювали зі всіма профспілковими організаціями і працедавцями, представниками місцевого самоврядування, врахували їх побажання. Після обговорення на сьогоднішньому засіданні я можу підписати проект бюджету і відправити його до Верховної Ради — згідно зі встановленим законодавством терміном.

Тимошенко нагадує про кризу, від якої потерпає світова економіка і господарство країни, що пройшлася по критиканах, які не захотіли в такий важкий час працювати на благо України. Легше критикувати з місця, зазначає голова Кабміну. Далі вона аналізує ситуацію в економіці:

— У січні ми мали найбільше падіння промислового виробництва — мінус 16,19 відсотки, а в лютому вже плюс 5,4 відсотки. Після другої хвилі падіння в квітні зараз позитивний приріст: у червні плюс 3,1 відсотка, в липні плюс 4,9 відсотки. Приріст у липні до січня склав 19,6 відсотки. Зокрема, у легкій промисловості виробництво збільшилося на 45,9 відсотки, у будівництві — на 87,5.

Прем"єр-міністр зазначила, що зменшується, порівняно з минулим роком, і інфляція: тепер вона досягла 8,2%. За два останні місяці спостерігається дефляція: на 0,1% — у липні та на 0,2% — у серпні. Навіть в умовах кризи збільшилася середня зарплата — рік тому вона була 1930 грн, а зараз — 1980 грн.

— Входячи у фазу кризи, ми побоювалися масового безробіття. У серпні 2008-го було 508,9 тисяч офіційно зареєстрованих безробітних. У лютому настав пік — 906,1 тисяч, а вже з березня почався спад. У липні кількість безробітних знизилася до 606,9 тисяч, — каже Тимошенко.

Із лютого по липень кількість офіційно зареєстрованих безробітних зменшилася на 300 тисяч

В умовах кризи всі країни світу почали формувати дефіцит бюджету. Це один із способів боротьби з нею. Наприклад, на 2009-й США запланували 13,5% дефіциту, Росія — 7,5%. А Україна, наголосила прем"єр-міністр, лише 2,96%. І хоча до кінця року цифра напевно збільшиться, але в будь-якому випадку вона не перевищить 5%. А це цілком допустимий показник.

На 2010 рік закладено 3,97% дефіциту бюджету. Президент України заявив, що хоче вкластися в 3%. Але це не 6–9%, як у Росії, не 10% — як у Великобританії або Латвії, і не 12% — як у США. У нас — один із найменших дефіцитів держбюджету, зазначила прем"єр-міністр.

2010 року ми продовжимо боротьбу з кризою, каже Тимошенко. Серед першочергових завдань — допомога реальному сектору економіки. Бюджет — без популізму.

— Коли опозиція вимагає мінімальної зарплати — 1500 гривень, а пенсії — 1300 гривень, вона вважає людей неуками. Для такого підвищення потрібно мати вдвічі більший державний бюджет, — говорить прем"єр-міністр. — Ми ж займаємося реальною справою. В умовах кризи ми не понизили пенсії і зарплати, виплачуємо їх без затримки, день у день.

За словами Тимошенко, її урядом було відновлено авіабудування, повністю зруйноване попереднім Кабміном, поставлено на ноги "Нафтогаз", переоснащується вугільна галузь.

У проекті Держбюджету-2010 передбачено 12,3 млрд грн на підготовку України до проведення фінальної частини Євро-2012. За ці кошти планують побудувати інфраструктурні об"єкти, готелі та дороги.

— Уже сьогодні об"єкти, які заплановані, виглядають кращими, будуються краще — і по дизайну, і по забезпеченню інженерними комунікаціями, — продовжує.

Проект Держбюджету-2010 передбачає створення спеціального загальнодержавного фонду енергозбереження й енергоефективності в 3 млрд 205 млн грн.

— Це ті гроші, які направлять на модернізацію і заміну теплових котельних у всій країні. Вони будуть використані на будівництво найбільшої в Європі Дністровської гідроакумулятивної електростанції, на добудову блоків Хмельницькою АЕС, на багато інших напрямів, які роблять Україну енергетично незалежнішою, ніж вона є, — каже прем"єр.

67% теплових котельних в Україні працюють на природному газі.

— Наше завдання — або перехід на поновлювані джерела енергії, або на вугілля, — заявляє. За її словами, Україна забезпечена вугіллям на 500 років.

Направлений на розвиток економіки і тих її галузей, які здатні витягнути господарство країни з кризи, Держбюджет наступного року містить у собі нововведення, про крайню необхідність впровадження яких, уже понад 10 років активно міркують в українському політикумі. Зокрема, уряд Тимошенко запланував істотний перерозподіл бюджетних коштів країни на користь місцевих територіальних общин. Тепер менше засобів акумулюватиметься і перерозподілятиметься в Києві, а ради й адміністрації сіл, селищ, міст дістануть більше можливостей і фінансових інструментів для того, щоб, не чекаючи подачок із столиці, ефективно піклуватися про економічний розвиток своїх територій, вирішувати місцеві соціальні проблеми.

Презентація бюджету триває декілька годин. Окрім Юлії Тимошенко, виступають міністр економіки Богдан Данилишин, виконувач обов"язків міністра фінансів Ігор Уманський, його заступники Володимир Матвійчук і Анатолій Мярковський. Усі вони відзначають реалістичність і реформаторську спрямованість головного фінансового документа країни.

Після завершення обговорення Юлія Тимошенко підписує проект Держбюджету на 2010 рік.

— Думаю, що ми зможемо його прийняти, що волі в українському політикумі все ж таки вистачить, — із надією каже прем"єр.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко підписала проект Держбюджету на 2010 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути