середа, 29 лютого 2012 19:55

Картина "Останній день Ради" не має жодної мистецької цінності - арт-менеджер

Картина "Останній день Ради" не має жодної мистецької цінності - арт-менеджер

Невідомий художник відмовився продавати картину "Останній день Ради" за $ 325 тис. На ній Верховна Рада з палаючим куполом. Інформація про це з'явилася 27 лютого на сторінці Facebook одного зі столичних тележурналістів. Відмову пояснюють тим, що багатій хотів придбати картину, аби знищити.

"Це схоже на дешевий піар-трюк якогось художника, - каже київський арт-менеджер Володимир Кадигроб. - Це просто смішно. Ну, купить хтось картину, аби її знищити. Завтра художник напише таку ж. Вживу її не бачив. На Facebook вона у поганій якості і там складно розібрати деталі. Але однозначно вона не являє жодної мистецької цінності. Це мистецтво переходу на Майдані Незалежності або Андріївського узвозу, де торгують ремеслом. Можна взяти будь-якого студента і він це намалює. Я не бачу причини не віддати картину навіть за $ 500. За $ 350 тисяч можна підняти усе молоде українське мистецтво. Така сума може бути кількарічним бюджетом якогось арт-центру. Хай назвуть, хто ця смішна людина, яка вирішила купити картину і хто цей герой, що відмовився від таких грошей".

Кадигроб каже, що гроші не є критерієм оцінки мистецтва.

"У нас звикли, що крутий художник той, хто коштує $ 20 млн. Це неправильно. Часто буває навпаки: художник, за роботи якого дають $ 1 тис, можуть бути цінним для культури. Деміан Херст сказав: "Мистецтво коштує стільки, скільки за нього платять". Можна намалювати якусь картинку і сказати, що її ціна $ 100 тис. За допомогою механізмів маркетингу і піару можна переконати когось це купити. Потім покупець про це шкодуватиме, бо з часом ця картина не матиме ніякої цінності. Люди абсолютно не розуміють, як формується ціна на витвір мистецтва. Це найбільша проблема нашого арт-простору", - зауважив він.

Фахівець стверджує, що тема політики у світовому мистецтві популярна останні 30 років.

"Створюють роботи набагато жорсткіші і провокативніші. В Україні теж є багато авторів, які працюють у соціально-політичному контексті. Тому картиною "Останній день Ради" ніхто Америку не відкрив", - додав Кадигроб.

Зараз ви читаєте новину «Картина "Останній день Ради" не має жодної мистецької цінності - арт-менеджер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі