пʼятниця, 20 квітня 2012 18:11

Сумніваюся, що фільм "Матч" знайде широкого глядача - кінокритик

Сумніваюся, що фільм "Матч"  знайде широкого глядача - кінокритик
Фото з сайту kiev.globalinfo.ua

Фільм "Матч" має мало шансів отримати популярність серед глядачів, вважає кінокритик Володимир Войтенко. У коментарі Gazeta.ua він сказав, що мистецька вартість фільму для нього зрозуміла.

Нагадаємо, "Матч" - фільм російського режисера і продюсера Андрія Малюкова. В основі фільму — історія про так званий "матч смерті", який, ніби-то, відбувся між радянськими та німецькими футболістами в окупованому Києві влітку 1942 року.

Фільм вже викликав протести деяких громадських організацій та застереження експертів.

"Якщо говорити про мистецькі чесноти й глядацьких перспективи, то фільм як кінотвір достатньо слабкий. Як на мене, якщо він вийде в прокат, то навряд чи матиме великі перспективи. Я сумніваюся, що він знайде широкого глядача. Він слабкий з багатьох точок зору", - зазначив Войтенко.

Однак, за його словами, мистецька роль фільму відходить на другий на план через його ідеологічне спрямування.

"Що стосується питання чому цей твір знімали, то відповідь полягає у тому, що це не кінопроект, а політтехнологічний, - говорить кінокритик. - Нещодавно я дізнався, що серед сценаристів та продюсерів є кілька російських політтехнологів. Вони, зокрема, спеціалізуються на українських справах і неодноразово брали участь у президентських виборчих кампаніях в Україні. Тому можна навіть, не дивлячись фільм, передбачити, що тут пахне не тільки кінематографом. Ну а коли фільм подивишся, то стає очевидним, що зовсім не потрібно знати, що серед сценаристів є фахові російські політтехнологи".

Войтенко вважає, що політичний підтекст картини лежить на поверхні.

Він зазначив: "Ми бачимо, що російська влада провадить новоімперську політику, яка, зокрема, полягає у поверненні України до сфери своїх інтересів і впливів. А значить потрібно заперечувати питому українську складову в Україні. А текстуально це просто. У фільмі українці, яких можна ідентифікувати як українців — носії української мови. Чи не всі вони є носіями найгірших людських рис: у фільмі вони прислужники нацистів, антисеміти. Тільки двоє серед україномовних персонажів, ніби-то позитивні. Але один заявляє, що він є, передусім, радянським футболістом і взагалі не буде грати з ворогами. А інший — двірник, який погоджується не видавати нацистам єврейську дівчинку, мотивуючи тим, що він знав її батьків, а вони були хорошими людьми. Тобто якби вони йому чимось насолили, то він послав би її на смерть. Наведеного цілком достатньо, щоб зрозуміти, що фільм спрямований на створення образу українця як негідника, зрадника, вродженого антисеміта, прислужника самого зла. Такий дух цього фільму".

Порівняно часті скандали, пов'язані з прокатом російських фільмів в Україні, Володимир Войтенко не вважає збігом. Він бачить спільні риси в таких фільмах. Зокрема, він порівнює фільм "Матч" з картиною "Біла гвардія", прем'єра якого в Росії відбулася 3 березня.

"Коли у Булгакова є зрозумілим несприйняття українського руху і української державності, є багато нерозуміння і страху перед цим у романі. Є багато іронії з цього приводу. То у фільмі — багато ненависті. Багато спеціально дописаних сцен, які показували б українців приблизно у такому світлі, як у фільмі "Матч" - тупих, недалеких жорстоких антисемітів. Так що очевидно, що такий збіг не є чимось випадковим, якщо воно так згущено. Це є проведенням певної політики", - додав Войтенко.

Зараз ви читаєте новину «Сумніваюся, що фільм "Матч" знайде широкого глядача - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua