середа, 30 листопада 2011 17:59

Кожний міліціонер обов'язково має володіти українською мовою

 

Неділя, 27 листопада, 17.32

На сцену біля Лук'янівського слідчого ізолятора в Києві підіймається письменник 60-річний Василь Шкляр. Тримає напівпрозорий пакет, крізь який видно картину.

- Вона чує нас, - показує рукою на СІЗО. - Маю честь виконати доручення художника Рема Багаутдіна. Він живе в Америці й у благородних металах вибиває найсвятіші образи України. Передаю Юлії Тимошенко її образ як Жанни д'Арк.

Його слухають кілька тисяч людей, які зібралися відсвяткувати 51-й день народження екс-прем'єрки.

Василь Шкляр обома руками підіймає картину над головою. На срібній пластині в помаранчевій рамці витіснене зображення Тимошенко в бойових латах. Її голова обвита косою. Присутні аплодують, кричать:

- Юля! Юля!

Письменник вручає картину 31-річній Євгенії Карр, доньці Тимошенко.

- Ця робота не має ціни не тому, що вона виконана у сріблі, а тому, що це - символ нашої свободи, - продовжує Шкляр.

Праворуч від сцени стоїть жінка з табличкою "Тимошенко - муза помаранчевої революції". Під воротами ізолятора радянський дисидент 56-річний Петро Вінс пропонує присутнім випити шампанського за Юлію Тимошенко. Біля його ніг стоїть пакет із п'ятьма пляшками "Советского".

- Я тут сидів 1978-го, - розказує. - Хай там як, але зараз значно більше свободи. Ми всі винні в тому, що помаранчеву революцію проср...ли. І Тимошенко - також.

А в цей час:

Глядачі виходять із залу Тернопільського драматичного театру. Щойно тут закінчилася трагікомедія "Розмова, якої не було". На конкурс-фестиваль "Тернопільські театральні вечори. Дебют" цю постановку привіз Херсонський драмтеатр ім. Куліша.

- Я шокована. У програмці записані два персонажі: Герой та Ігор. А на сцені хлопці один одного називали Саша і Ваня. Чи не ті актори приїхали, чи у програмці щось наплутали, - каже 50-річна Марія Атаманчик, знімаючи пальто з вішака.

У коридорі тісно. Жінка стає комусь на ногу, перепрошує. Її подруга, Людмила Ковалюк, 45 років, ще стоїть у черзі за одягом.

- Та вони в Тернопіль єдині привезли виставу російською мовою, - говорить Людмила Костянтинівна. - Відколи це Херсон став російським містом? Що за неповага до галичан? Хоча, про яку повагу може йтися, якщо актори матюкалися на сцені? Це ж до якого рівня треба скотитися, щоб привозити таку виставу на конкурс, який колись ще Лесь Курбас заснував.

Львів'янка 39-річна Наталя Барташ смажить котлети на двох сковорідках. На столі біля плити стоїть велика миска готових. Котлети шкварчать, олія пирскає в різні боки.

- Купила кілограм свинячого фаршу за 40 гривень. Додала буханку білого хліба, щоб більше вийшло, - каже. - Ясно, що котлети із самого м'яса ліпші. Але мої хлопці за стіл сядуть - і за раз зметуть.

Барташі живуть у трикімнатній квартирі у спальному мікрорайоні Сихів. Мають трьох синів, наймолодшому 4 роки. Наталя - безробітна, чоловік Ігор працює водієм маршрутного таксі.

- Чотири мужики в хаті, попробуй прогодуй, - продовжує Наталя. - Зараз великий баняк гречки зварю. На два-три дні буде.

25-річний Андрій Іванов і Олег Клименко, 33 роки, у місті Гадяч Полтавської області розклеюють на стовпах агітаційні матеріали про "МММ-2011" — компанію, яку прем'єр Микола Азаров назвав незаконною. Один із чоловіків стає на раму велосипеда, інший - його тримає. Стараються причепити листівки якомога вище, щоб не обірвали.

Андрій та Олег є в цій структурі десятниками. Це - керівники, які мають під собою по 10 людей.

- На агітаційні матеріали витратили півтори тисячі гривень, - говорить Олег.

Чоловіки розповідають, що вже отримали перші кошти за вклади - по $20 за реєстрацію в системі і по 1,6 тис. грн за вклади учасників, які в неї увійшли. Самі внесли по 3,5 тис. грн. Через три місяці сподіваються отримати понад 13 тис. грн. (сформулювати точніше)

Уманка Катерина Хоменко, 27 років, із пакетами продуктів заходить у ліфт  9-поверхівки у пров. Богуна, 15. Між четвертим та п'ятим поверхом він зупиняється. Жінка починає натискати на всі кнопки. Ліфт стоїть. Вдається трохи відтягнути двері. Плита перекриття між поверхами опиняється навпроти обличчя.

- Чорт! - панікує Катерина. Починає гукати на допомогу.

Підходить сусід Павло, що живе на два поверхи нижче.

- Катька, ти сюдою пролізеш, давай чіпляйся - ща витягнем, - зазирає в ліфт.

- Я не хочу! Щас буду вилазити, він із місця зрушить і мене пополам переріже.

На крики підходять ще кілька сусідів. Хтось виносить води, хтось пропонує накрапати корвалолу. За 25 хв. приїжджають комунальники і вмикають ліфт.

Що робили в міліції минулого тижня

21 листопада в Івано-Франківському слідчому ізоляторі забили до смерті 32-річного Ярослава Склипового. За два дні до того його ув'язнили на два місяці за дрібний злочин.

- Ми перелякалися, коли побачили тіло сина, - каже Анатолій Склиповий, батько загиблого. - У нього було багато синців на руках, ногах та спині.

Згідно висновків експерта, Ярослав помер від набряку головного мозку, перелому кісток черепа й крововиливів.

24 листопада працівники Служби безпеки затримали начальника Смілянського райвідділу міліції Черкащини 45-річного Юрія Торкайла. Він вимагав 25 тис. грн за закриття кримінальної справи про незаконне зберігання зброї. Гроші передавали йому в ресторані "Гуляйполе" - найдорожчому закладі міста.

27 листопада працівник спецпідрозділу "Кобра" Управління державтоінспекції Києва Олег Бакай напав на журналіста газети "Дорожній контроль" Андрія Дзиндзю. Той випадково побачив, як "кобрівці" зупинили водія заради перевірки документів. Це заборонено Законом "Про міліцію" і Дорученням президента від 1 вересня 2011 року. Андрій намагався це пояснити, однак інспектор обізвав його злочинцем і побив відеокамеру. Після цього втік.

 

Перші два електропоїзди Hyundai, які курсуватимуть Україною, привезуть наприкінці лютого - початку березня 2012 року. Ще по чотири - на початку травня та після завершення Євро-2012. Локомотивні бригади, які ними керуватимуть, поїдуть навчатися до Сеула наприкінці грудня цього року.

Кожний міліціонер обов'язково має володіти українською мовою, указ про це підписав президент Віктор Янукович.

Шість вихідних матимуть українці на початку року: три дні для зустрічі Нового року, стільки ж - на різдвяні свята, вирішив Кабінет міністрів.

В Україні планують скасувати нотаріальне засвідчення копій документів для  започаткування, здійснення та припинення господарської діяльності. Законопроект розробили в Міністерстві економічного розвитку.

 

5 490 000

гривень витратить Управління справами апарату Верховної Ради на купівлю 485 ноутбуків. Кожен вартістю 11,3 тис. грн., має встановлену пам'ять не менш як 4 Гб і діагональ монітора 23 дюйми.

 

"Хто коли-небудь бачив у супермаркеті продукт з маркуванням "з ГМО"? Зате всі клеять наклейку "без ГМО". Скоро вона з'явиться і на туалетному папері. Питання тільки в тому, який відсоток людей вірить у ці маркування?"

Олександр ВЕРЖИХОВСЬКИЙ, експерт Українського клубу аграрного бізнесу, про те, що в Україні вирощують генетично модифіковану продукцію

 

 

Уперше новорічна ялинка в Києві буде штучною - за ялиновий вінок жорстоко помстилися.

- Чечетов заявив, що протестувальники на Майдані отримують по 200 гривень за добу плюс пайок.

- І як це "регіонали" в новому Податковому кодексі не врахували цей вид малого бізнесу?

- От би накупити дешевих китайських годинників. Машиною часу махнути в минуле на 20 років. Там їх продати по високим цінам і накупити на виручені гроші долари за копійки.

- Або краще придумати машину, подібну до ксерокса. Але для предметів. А потім узяти шмат золота, і ксерити його, ксерити.

- Так, панове міністри, ще будуть пропозиції, як підняти економіку України?

 

Зараз ви читаєте новину «Кожний міліціонер обов'язково має володіти українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути