понеділок, 01 квітня 2024 12:06

Яких хвороб вдасться уникнути, якщо регулярно їсти помідори

Яких хвороб вдасться уникнути, якщо регулярно їсти помідори
Чотири причини, чому важливо додати до щоденного раціону помідори Фото: pinterest

Помідори може бути корисним для артеріального тиску.

План харчування є найкращою дієтою для гіпертонії, оскільки в ній наголошується на нежирному білку, здоровому жирі та великій кількості фруктів і овочів. А помідори мають особливі поживні речовини, які можуть підтримувати ваш артеріальний тиск на здоровому рівні, пише healthdigest.

Чим корисні помідори

Лікопін у помідорах може допомогти знизити артеріальний тиск

Національний інститут здоров'я радить людям з високим кров'яним тиском споживати продукти, що містять принаймні вдвічі більше калію, ніж натрію. Помідори містять 292 міліграми калію, але лише 6,15 міліграмів натрію. Помідори також допоможуть підтримувати баланс рідини, оскільки вони на 94% складаються з води.

Дослідження 2023 року в European Journal of Preventive Cardiology показало, що серед семи тисяч людей віком від 55 до 80 років люди з високим кров'яним тиском, які їли більше помідорів, мали нижчий діастолічний тиск. Крім того, люди, які вже мали легкий високий кров'яний тиск, мали нижчий високий кров'яний тиск, якщо вони їли помірну кількість помідорів. Ті, хто їсть більше 110 грамів помідорів на день (приблизно великий помідор), мали на 36% менший ризик високого кров'яного тиску, ніж ті, хто їсть менше 44 грамів на день.

Лікопін у помідорах є потужним каротиноїдом, який має в 10 разів більше антиоксидантної сили, ніж вітамін Е. Можливо, саме лікопін є ключовим для зниження артеріального тиску без ліків. Відповідно до систематичного огляду 2022 року в Journal of Herbal Medicine, добавки лікопіну можуть знизити систолічний артеріальний тиск у середньому на 2,63 пункту. Лікопін найкраще діє на людей, які вже мають високий кров'яний тиск, особливо якщо вони приймають 15 міліграмів лікопіну протягом восьми тижнів.

Захищають від появи раку

Згідно з оглядом журналу Biology за 2022 рік, помідори чудово підходять не лише для артеріального тиску. Лікопін і бета-каротин у помідорах можуть допомогти вашому організму боротися з раком, запобігаючи пошкодженню клітин, спричиненому окисним стресом. Антиоксиданти в томатах також переривають сигнальні шляхи, які викликають розвиток раку. Ваше тіло краще засвоює лікопін, який бореться з раком, якщо помідори замочити в оливковій олії, а потім нагріти. Помідори були спеціально досліджені на їх здатність зменшувати рак простати.

Захищають мозок

Вітамін С, каротиноїди та флавоноїди в томатах також можуть захистити ваш мозок від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. У поєднанні з ліками від діабету лікопін у томатах може допомогти контролювати рівень глюкози в крові, але необхідні додаткові дослідження.

Корисні для травлення

Ви також можете покращити свій кишковий мікробіом, вживаючи помідори щодня, оскільки вони збільшують корисні бактерії у вашому кишечнику, щоб зменшити запалення. Ті, хто займається спортом, можуть насолоджуватися томатним соком та іншими продуктами з томатів, щоб допомогти своєму організму відновитися після окислювального стресу, пов'язаного з важкими тренуваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що станеться з нігтями, якщо пити коров'яче молоко щодня

Також важливо пам'ятати, що нелікований високий кров'яний тиск може призвести до захворювань серця, серцевого нападу або інсульту. Повний сон і фізичні вправи, контроль ваги, обмеження споживання алкоголю, відмова від куріння та дотримання здорової дієти - все це способи запобігання та контролю високого кров'яного тиску.

Овочі - одна з базових складових раціону людини. Необхідність вживання їх у їжу обумовлена поживним складом та енергетичною цінністю. До того ж, овочі - це смачно, їх використовують у шедевральних кулінарних стравах.

Овочеві культури - постачальники найважливіших нутрієнтів, необхідних повноцінному функціонуванні обміну речовин. У їхньому складі незамінна клітковина, яка відповідає за здоров'я шлунково-кишкового тракту. Вітамін К у великій кількості є у шпинаті, помідорах, листовому салаті. Бере участь у регуляції згортання крові, сприяє загоєнню ран.

Зараз ви читаєте новину «Яких хвороб вдасться уникнути, якщо регулярно їсти помідори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути