субота, 04 травня 2024 14:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Назвали країну, яка може стати наступною ціллю Путіна

Назвали країну, яка може стати наступною ціллю Путіна
Уряди США і Європи дедалі більше схвильовані тим, що російський диктатор Володимир Путін планує кинути виклик членам НАТО. Фото: росЗМІ

Уряди США і Європи дедалі більше схвильовані тим, що російський диктатор Володимир Путін планує кинути виклик членам НАТО.

Зокрема, під удар можуть потрапити три балтійські країни, якщо він зможе закінчити війну в Україні на вигідних для себе умовах. Про це пише The Wall Street Journal.

Журналісти нагадали, що за кілька місяців після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році Путін публічно назвав естонську Нарву, місто з населенням 53 тисячі осіб, історично російською землею.

Тоді ж російське керівництво видало ордер на арешт прем'єр-міністра Естонії Каї Каллас через те, що вона доручила уряду прибрати пам'ятники радянським військам.

Водночас видання зазначає, що нині мало хто очікує від Росії військового удару по Естонії в найближчому майбутньому. При цьому генеральний секретар міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевіов наголосив, що загрози для його країни не є суто теоретичними чи потенційними.

"Росія не приховує своїх цілей у цій війні. Вона хоче контролювати всю Україну і докорінно змінити архітектуру європейської безпеки, створивши своєрідну буферну зону на її західних кордонах, руйнуючи при цьому НАТО і Європейський союз як ефективні безпекові організації", - сказав Всевіов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кемерон прокоментував ідею Макрона щодо відправлення військ НАТО в Україну

Естонські офіційні особи та їхні балтійські колеги стверджують, що працюють над тим, щоб відповісти на виклики, що насуваються, - від інвестицій у військову сферу до дипломатичних і розвідувальних зусиль.

WSJ зауважило, що Естонія, населення якої становить 1,4 мільйона людей, майже третина з яких - російськомовні, навряд чи зможе протистояти російській армії.

Як нагадало видання, сухопутні війська інших членів НАТО, зокрема й США, були розгорнуті в країнах Балтії з 2017 року і посилені після повномасштабного вторгнення в Україну.

Загалом їхня чисельність тут становить приблизно п'ять тисяч військовослужбовців. Однак цього надто мало, щоб відбити повномасштабний військовий напад.

На думку західних чиновників, такі місця, як Нарва і навколишня сільська місцевість на сході Естонії, - одні з найбільш очевидних цілей для Росії, як і "Сувальський коридор" між Польщею і Литвою, а також російськомовні райони східної Латвії.

Зазначається, що міська рада Нарви розташована лише за кілька кроків від кордону з Росією, на площі, названій на честь російського імператора Петра Великого. Майже всі тут, у третьому за величиною місті Естонії, розмовляють російською як рідною мовою, і кожен третій житель має саме російське, а не естонське громадянство.

Водночас, за оцінкам естонського міністра оборони Ханно Певкура, Москві знадобиться два-три роки, щоб відновити свої сили й кинути серйозний виклик НАТО.

Росія може захопити країни Балтії за сім днів.

Час реакції НАТО - десять днів. Про це в інтерв'ю The Economist заявив представник ГУР МО Вадим Скібіцький.

На думку представника ГУР, п'ята стаття про колективну оборону НАТО "може виявитися малозначущою на практиці". А присутність військ НАТО в країнах, які межують з Україною, може не зарадити.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країну, яка може стати наступною ціллю Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути