середа, 24 лютого 2010 13:06

"Щек і Хорив упали з перепою"

"Щек і Хорив упали з перепою"
На постаменті зламаного пам"ятника засновникам Києва встояли лише Кий і Либідь, а інші два легендарні брати-засновники Києва, Щек і Хорив, упали.

Про це з місця події повідомляє кореспондент "Gazeta.ua".

Фігури Щека й Хорива упали з постаменту головами вниз, лежать неподалік того фрагмента пам"ятника, який собою символізує човен.

Присутні на місці робітники та керівництво бригади благоустрою поводяться агресивно, не дають журналістам фотографувати пам"ятник, відганяють від огородженої зони навколо монумента. Зокрема, так робить, заступник начальника Печерського районного "Зеленбуду" на прізвище Лісогурський. Зараз навколо монумента завершили встановлювати двометрової висоти паркан, автокран з цього місця відігнали. Робітники для чогось протягом останніх 20 хв намагаються завести дизельний електричний генератор марки "Хітачі", але безрезультатно. Тим часом, 40- і 50-річні робітники управління благоустрою цинічно жартують, обговорюючи між собою цю подію.

"Видать, братья хорошо отпраздновали 23 февраля. Кий оказался покрепче, а Щек и Хорив упали с перепоя", - сказав один із робітників. Решта сміються.

Кілька хвилин тому на місці із журналістами спілкувався Олександр Петращук, бригадир чеканщиків по міді. Він у 1982 році встановлював цей пам"ятник.

"Я був у шоці, коли почув, що він упав. Приїхав подивитися. Важко сказати, що тут сталося - мене не пустили до нього. Судячи з того, як він ліг (фігури монумента – ред.), щось сталося із силовим каркасом. (елементом, на який розподіляється навантаження пам"ятника – ред.)", - розповів Петращук.

Скульптури, які впали, зроблені з міді, каже Петращук. Товщина міді - 0,8 міліметра. Всередині монументів залито бетон, кожен із них важить приблизно 2,5 тонни.

"Такого роду пам"ятники потрібно обслуговувати постійно. А раз на 5 років їх мають обстежувати спеціалісти, а не різні там двірники-сантехніки. Напевне, на підніжжі тих скульптур, що впали, виникли тріщини. У них могла потрапити вода, яка під час заморозків перетворилася на лід. Лід розшиирив тріщини. А після того як надворі потепіло, вода витекла. Тому важкі скульптури не витримали і впали", - припускає Петращук.

Корзія самої міді не могла стати причиною, додає бригадир. Протягом століття показник корозії міді - всього 1 мікрон.

Зараз ви читаєте новину «"Щек і Хорив упали з перепою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути