вівторок, 23 серпня 2011 06:00

750 євро стипендії дають нашим студентам

Українських студентів кличуть навчатися в європейських університетах.

Приміром, французькі вузи запрошують за умови повернення в Україну. Випускникам пропонують місця у представництвах іноземних компаній в нашій державі.

Поїхати вчитися до Німеччини варто з допомогою служби академічних обмінів ДААД.

— Є платні навчальні програми й безкоштовні. Студенти, які навчатимуться платно, для отримання візи мають довести, що зможуть оплачувати навчання та проживання в Німеччині. За безкоштовними програмами треба мати хоча б 7908 євро. Вступних іспитів у німецьких університетах немає. Даних зовнішнього незалежного оцінювання, пройденого в Україні, до уваги не беруть. Студент має подати шкільний атестат та довідку про два роки навчання в українському університеті. Для початку досить володіти англійською мовою, — розповідає Софія Сакач, консультант програми ДААД. — Студентам-українцям виплачуємо 750 євро стипендії на місяць. Також фінансову допомогу на проїзд, медичне страхування. Інколи — допомогу на приїзд членів сім'ї й оренду житла. Щоб отримувати стипендію, подають анкету, автобіографію, мотиваційний лист, рекомендації від українських викладачів, документи про освіту та мовні сертифікати.

Львів'янин Роман Гуменюк, 18 років, торік вступив на ветеринарний факультет Цюрихського університету. Рік навчання обходиться в 1,3 тис. євро. Це 14,9 тис. грн. Тоді як у Київському університеті ім. Шевченка рік коштує до 30 тис. грн.

— Заради цікавості подав заявку на сайті університету. Мені на електронну пошту прислали тести з біології й англійської мови. Кожен я мав скласти за годину й одразу відіслати їм назад. Так що списувати часу не було, — розповідає телефоном Роман.

Результати тестів Гуменюка — 98,5 та 99,5 бала зі 100 можливих. Поштовим листом отримав запрошення на співбесіду до Швейцарії.

— Безкоштовного навчання для іноземців у Цюриху немає. Зате можна працювати. Я отримую 1000 євро. Цього вистачає на житло, харчі, одяг. У батьків нічого не беру. Живу в гуртожитку. Треба платити понад тисячу за рік.

9000

Стільки українців цього року навчаються в німецьких університетах.

 

Де приймають на навчання

Представництва служби академічного обміну ДААД працюють у Дніпропетровську, Донецьку, Луцьку, Львові, Одесі, Харкові, Чернівцях. Головний інформаційний центр діє в Київському політехнічному інституті за адресою: Київ, просп. Перемоги, 37, корп. 6. Інформацію про можливості для вступу також можна знайти на сайті www.daad.org.ua.

 

Зараз ви читаєте новину «750 євро стипендії дають нашим студентам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути