понеділок, 22 серпня 2011 13:54

Спецтема: Війна у Лівії

ПАР не хоче рятувати Каддафі

ПАР не хоче рятувати Каддафі

Влада ПАР спростували чутки про те, що лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі збирається бігти на територію південноафриканської держави.

За словами міністра закордонних справ ПАР Маіте Нкоана-Машабане, її країна не відправляла до Лівії літаки за Каддафі. За її даними, лівійський лідер не має наміру бігти в ПАР. У той же час міністр зазначила, що ПАР не збирається визнавати владу повстанців у разі падіння режиму Каддафі.

Чутки про те, що полковник Каддафі може знайти притулок в ПАР, набули поширення в середині серпня після того, як ЗМІ повідомили про літаки цієї країни, що приземлилися в аеропорту Триполі. Про контакти між офіційною владою Лівії та ПАР повідомлялося і раніше. Так, наприкінці травня президент ПАР Джейкоб Зума відвідував з візитом Триполі і зустрічався з Каддафі. За підсумками зустрічі Зума розповів, що лівійський лідер не збирається відступати і залишати країну.

Заколот в Лівії триває з середини лютого 2011 року. Повстанцям, які виступають за повалення режиму Каддафі, вдалося взяти під свій контроль частину країни і влаштуватися в Бенгазі. У березні Рада безпеки ООН на тлі безперервних озброєних зіткнень між військами і повстанцями Каддафі прийняла рішення про початок повітряної військової операції коаліційних сил в Лівії.

20 серпня революціонери почали штурм Триполі, де знаходиться резиденція Каддафі. За два дні повстанцям вдалося захопити значну частину міста і почати спроби штурму бункера лівійського лідера. Місцезнаходження Каддафі достовірно не встановлено. Між тим, повстанцям вдалося захопити трьох його синів - Мохаммада, Сейф аль-Іслама і Сааді.

Зараз ви читаєте новину «ПАР не хоче рятувати Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути