вівторок, 16 серпня 2011 05:30

Тимошенко боїться за своє життя

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Чоловік екс-прем’єра Юлії Тимошенко Олександр (ліворуч) іде на засідання столичного Печерського суду із їхньою донькою Євгенією 15 серпня. У нього в руках портфель улюбленої марки дружини ”Луї Віттон” за 4,5 тисячі доларів
Чоловік екс-прем’єра Юлії Тимошенко Олександр (ліворуч) іде на засідання столичного Печерського суду із їхньою донькою Євгенією 15 серпня. У нього в руках портфель улюбленої марки дружини ”Луї Віттон” за 4,5 тисячі доларів

На Хрещатику біля Печерського райсуду в понеділок стоять 40 наметів. Їх розташували тут на правах громадських приймалень народних депутатів. Біля наметів збираються люди, які виступають проти утримання під вартою екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Кілька днів тому шатер було вдвічі менше.

Літня жінка чіпляє на один із них оберіг. "Від Януковича", пояснює:

— Я ще до нього прорвуся. Маком свяченим обсиплю, щоб не мав сили над нашим народом. А ще хочу попитати, як на 740 гривень у місяць прожити? У мене не виходить.

35-річний Руслан розклеює на Хрещатику зображення судді Родіона Кірєєва в образі голови НКВС Лаврентія Берії:

— За день клею десь із тисячу, але міліція зриває. Нещодавно мене затримали. За 3 години допитали п'ять слідчих. Я вже цікавився, чи не шкода їм бумагу переводити. Казали: "Якби ти під'їзд обісцяв, нам було б фіолетово. Але ж ти за Юлю розклеюєш, а у нас є наказ "згори" такого не допускати". Оштрафували на 51 гривню "за порушення благоустрою міста" й відпустили.

— Приходив до нас Калашніков у суботу. Була десь восьма-дев'ята вечора, — розказує 50-річна Любов Житня з Кіровоградщини про лідера противників Тимошенко, екс-"регіонала" Олега Калашнікова. — Морда червона, потна, аж пашіє, сам хитається, з рота перегар. Підплив до нашої палатки і зупинився. Розвернувся до всіх та й каже: "Вы — не люди. Вы — мразь, отбросы общества". Жіночка підскочила, водою окатила. Секунда — і він стоїть мокрий. Одна йому плюнула в обличчя. Але бійку ми чинити не збиралися. Стали стінкою і просто його відтіснили. Він озирнувся і сказав: "Я принял боевое крещение. Спасибо". Тоді взяв мікрофон: "Меня только что жестоко избила оппозиция!".

— Хай дякує, що не роздерли, — додає літній вусань.

50-річну Юлію Тимошенко привозять до суду за 1,5 год. до початку засідання. О 9.00 до зали заходить її чоловік Олександр із донькою Євгенією Карр. Вона вперше прийшла на засідання. Обоє отримали статус захисників Юлії Володимирівни.

— Видел ее в пятницу, — розказує журналістам про останню зустріч із дружиною 51-річний Олександр Тимошенко. — Она была готова к решению Апелляционного суда, который оставил ее в СИЗО, поэтому не удивилась.

Юлія Тимошенко сидить у залі. На ній біла сорочка.

— Дивіться, як схудла, — шепочуться журналісти. — Удвічі менша стала.

"Бютівець" Олександр Сочка намагається передати їй букет польових квітів та маку. Це від патріарха Філарета з нагоди Медового Спаса. Охоронець не дозволяє.

— Дякую всім за те, що в такий тяжкий момент ви тут, — голосно говорить Тимошенко.

Суддя Родіон Кірєєв запізнюється на 5 хв. Вирішують слухати справу без Олександра Тимошенка. Він перед початком засідання пішов, але обіцяв повернутися.

Першим дати свідчення запрошують заступника голови Інституту держави і права 58-річного Володимира Нагребельного. Він має висловити свою оцінку директивам Тимошенко щодо газових угод із Росією 2009 року.

— Я не можу бути свідком, — відказує той. — Мені події та обставини справи невідомі. Я лише давав експертну оцінку — працював із документами. В українському законодавстві чітко не визначене поняття директив, а цей термін в енциклопедії має близько 10 синонімів. Крім того, у нас виписані повноваження, але відсутній спосіб реалізації цих повноважень. У даному випадку я вважаю директиви способом реалізації повноважень прем'єр-міністра. Надання вказівок головою уряду не є втручанням у діяльність "Нафтогазу". Якби прем'єр-міністр давав указівки, скажімо, приватному акціонерному товариству "Житомирська панчішна фабрика", це було би втручанням у господарську діяльність. Його кваліфікували б як перевищення повноважень. Однак "Нафтогаз" — особливий суб'єкт господарювання, який перебуває у сфері управління Кабінету Міністрів.

Під судом депутати та журналісти обговорюють заяву Тимошенко про те, що вона побоюється за своє життя. Вона сказала:

— У минулому було дуже багато "нещасних випадків", як, наприклад, самогубство колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який якимсь чином зумів вистрілити собі в голову двічі.

— Усі кримінальні справи, які відкрила Генпрокуратура за дорученням Януковича, розвалюються, — коментує "бютівець" Роман Забзалюк, 51 рік. — Тому ця банда, що захопила владу в країні, може піти на радикальні заходи.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко боїться за своє життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути