пʼятниця, 12 серпня 2011 06:45

"У Азарова тряслися руки"
8

Народний депутат-”бютівець” Сергій Соболєв: ”Вони арештували Тимошенко, але не знають, що з цим тепер робити і як виплутуватися”
Фото: фото: Тарас Подолян

У нардепа-"бютівця" 49-річного Сергія Соболєва синець під правим оком. Кулаком в обличчя у п'ятницю його вдарив "беркутівець". Соболєв перешкоджав вивезенню екс-прем'єрки Юлії Тимошенко зі столичного Печерського райсуду до Лук'янівського СІЗО.

Сергій Владиславович сидить у своєму робочому кабінеті на столичній вул. Інститутській. Тут офіс партії "Реформи і порядок", яку він очолює останні півтора року. Кімната невелика, є стіл, шафа з іконою й телевізор. Кабінет лідера партії на другому поверсі досі займає попередник Соболєва — екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Арешт Тимошенко — це свідомий крок влади чи помилка?

— Це повна безпорадність, заснована на емоціях Азарова, що потім передавалися Януковичу. Тимошенко в Печерському суді поставила лише три запитання Азарову. Вони вивели на ключове: хто ж безпосередньо був автором тіньових газових схем останнього десятиліття в Україні? З'ясувалося, що це компанія Дмитра Фірташа "РосУкрЕнерго". Чомусь як тільки звучала ця назва, Азаров починав нервувати, покриватися плямами, в нього тряслися руки. Три години допиту Азарова як свідка перетворили його в обвинуваченого, і тема "РосУкрЕнерго" стала домінуючою. Бо саме з появою цієї посередницької структури на газовому ринку 2004 року в нас і почалися проблеми з недорозрахунком за газ. Як могло так вийти, що українці справно сплачували за газ, "Нафтогаз" перераховував їх "РосУкрЕнерго", а 2009 року виявилося, що Росія недоотримала 1,7 мільярда доларів?

Вони арештували Тимошенко, але не знають, що з цим тепер робити і як виплутуватися.

Під час судового засідання Тимошенко заявила, що Азаров усю власність податкової перевів у структури свого сина. Чому за часів перебування вашої команди при владі ніхто цим не займався?

— Генпрокуратура є незмінним атрибутом Партії регіонів упродовж останніх років. То невже вони будуть самі проти себе порушувати кримінальні справи?

Що стосується Азарова і ситуації з фондом "Професіонал" — туди йшли кошти, що вибивалися з підприємців нібито на підтримку соціальних позицій податківців. Коли 2005 року припинили діяльність цього фонду, моментально ці кошти перекочували в структуру, де засновником був син Азарова. Це суми, що сягають сотень мільйонів гривень. Це стосується власності в Криму, санаторіїв. Зрозуміло, що в будь-якій цивілізованій країні прокуратура повинна була б зацікавитися такими речами. І те, як державна резиденція "Межигір'я" потрапила в руки приватних осіб і стала власністю Януковича та його родини.

"РосУкрЕнерго" з'явилася, коли уряд очолював нинішній глава держави.

— Так. А за рік президентом став Ющенко, але компанія не зникла. Фірташ спочатку ходив у кабінет до прем'єра Януковича, а потім перебазувався до президента Ющенка. Коли ж Янукович став президентом, не міг не віддячити Фірташу — своєму ключовому спонсору по виборчій кампанії. Колись історія розкаже, скільки разів у кабінеті Януковича чи в його "Межигір'ї" побував Фірташ. Його імперія розростається, він скуповує активи в Україні та за її межами.

Що саме він придбав за останні півтора року?

— Фактично вся хімічна галузь опинилася в руках Фірташа. Зараз виставляється на продаж Одеський припортовий завод, де головним претендентом на купівлю називають компанію "ДФ" Дмитра Фірташа. Якщо раніше він заявляв, що контролює 75 відсотків облгазів, то сьогодні це фактично 100 відсотків.

Чи можна було уникнути арешту Тимошенко?

— Вона не була б Тимошенко, якби мовчала, підігрувала судді, прокурорам, Азарову.

Чим завершиться суд по Тимошенко?

— Він призведе до дуже серйозних подій у серпні–вересні. Людям несила терпіти недолугу політику Януковича в пенсійній, податковій сфері, здирництво щодо бізнесу, якщо він не належить комусь із "регіоналів". У районах поставлені кримінальні смотрящіє, які збирають"чорну касу" і передають на Київ. Для цього використовують податківців. Ті йдуть на позапланові перевірки, щоб "добрий поліцейський" після цього запросив підприємця на чашку кави і сказав: якщо не хочеш мати проблем, то краще плати нам. Але настає межа, коли людина розуміє: завтра їй буде нічим годувати родину і вона змушена закривати своє невеличке підприємство чи віддавати тому, на кого вкажуть силовики. Єдине, що їм залишилося, — виходити на акції протесту.

Буде новий майдан?

— Спочатку пройдуть акції протесту. Потім парламентські вибори можуть відбутися не 2012 року, а вже цієї осені, якщо це буде єдиним шляхом уникнути серйозних протистоянь.

Зараз влада використовує як аргумент "Беркут". Але цей ресурс дуже швидко вичерпається. На "Беркуті" ще жодна влада не втрималася. Бо це теж живі люди, а їх кидають на бабусь, дідусів. У них є свої сім'ї, матері.

Чому влада так радикально налаштована щодо своїх критиків?

— Вони сподіваються, що ситуація розвиватиметься так само, як було свого часу в Донецькому регіоні. Що, в Донецькій області не було опозиції 15 років тому? Була, і досить потужна. Але їм удалося, як вони кажуть, навести жорсткий порядок — через кримінальні розборки, зникнення ключових опозиціонерів, убивства, розстріли. Зараз вони прагнуть перенести цей досвід на всю Україну.

Ви в опозиції півтора року, критикуєте дії влади. Але де ваша альтернатива, наприклад, в економіці, медичній галузі, освіті?

— Коли ми вносимо законопроекти на розгляд у Верховну Раду, більшість провалює їх, навіть до порядку денного не включають.  Хоча в нас є альтернатива по кожному з ключових напрямків.

Чому люди не знають про вашу стратегію? Чому не їдете в регіони?

— Немає жодного законодавчого акта, який би не мав чітку характеристику і в парламенті, і поза ним. Ми доводимо це через інтерв'ю, через засідання опозиційного уряду. Але на якомусь етапі зрозуміли: ми пробуємо грати із цією владою в шахи, а вони з нами — у "Чапаєва". Тому протидіяти доводиться відповідно. Зрештою протистояння перейшло з парламентської трибуни на вулицю.

Чому біля Тимошенко залишилося так мало соратників?

— 100 депутатів фракції БЮТ — це немало.

Ви провели до парламенту 156 людей.

— Справді, при кожному відборі треба дивитися, що це за людина. Партія "Реформи і порядок" завела 10 людей, і всі вони досі у фракції.

Став тіньовим прем'єром і дідом

Сергій Соболєв народився у Запоріжжі. У політиці з 1990-го. Чотири рази обирався народним депутатом. 2002-го пройшов до Верховної Ради за списком блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Через три роки став постійним представником президента в парламенті.

На виборах 2006 року партія "Реформи і порядок", у якій був Соболєв, створила виборчий блок "Пора — ПРП". Не подолала 3-відсотковий бар'єр. За рік ПРП увійшла до Блоку Юлії Тимошенко. Соболєв отримав 25-те місце у списку. У квітні 2010-го став опозиційним прем'єр-міністром.

Одружений, має п'ятьох дітей. Донька Соболєва вийшла заміж за сина "бютівця" Сергія Терьохіна. У липні цього року нардепи стали дідами. У їхніх дітей народився син.

 

Зараз ви читаєте новину «"У Азарова тряслися руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

157

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути