вівторок, 25 серпня 2009 16:45

Глава СБУ назвав брехливими звинувачення Росії і порівняв їх з брудною ганчіркою

Глава СБУ назвав брехливими звинувачення Росії і порівняв їх з брудною ганчіркою

Глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко називає брехливими заяви слідчого комітету при прокуратурі РФ про те, що в нападі на Південну Осетію в серпні 2008 року брали участь українські військовослужбовці, а також члени УНА-УНСО.

"Моя відповідь знову нікому не сподобається. Моя принципова позиція полягає в тому, що Україна не була і не є стороною цього конфлікту. Ми не є агресором в цій ситуації... Тому ми не потребуємо ніяких коментарів щодо тих або інших тверджень, тим паче, що вони брехливі", - заявив Наливайченко у вівторок в Києві.

"Це брудна ганчірка", - додав він.

За його словами, СБУ минулого року ознайомила громадськість, зокрема світову, "про сфабриковані справи і спроби найманства наших громадян з тим, щоб їх втягнути на територію Абхазії минулого року".

"Звинувачення, що послідували, нібито в участі українців в тому або іншому озброєному конфлікті... це брехливі твердження", - акцентував увагу Наливайченко.

Також глава СБУ закликав усі сторони дотримуватися "найголовнішого принципу - міжнародного права". "Є міжнародні спостерігачі, і були від ООН, ОБСЄ на території Грузії, вони спостерігали і мають неспростовні докази... правдиві документи щодо того, що насправді відбулося на території Грузії", - нагадав Наливайченко.

Тому, на переконання глави СБУ, необхідно шукати докази на підставі інформації міжнародних спостерігачів.

Глава СБУ знову підкреслив, що дана інформація перевірялася неодноразово. "Громадяни України не приймали участі в збройному конфлікті", - запевнив він.

Крім того, Наливайченко нагадав про заяву народного депутата Валерія Коновалюка (Партія регіонів) про те, що він нібито бачив "8 громадян України, які сидять із зенітками". "Всі 8 громадян України в цей час працювали на заводі... ми неспростовно довели, і зокрема офіційне МЗС РФ, що ці люди у той час знаходилися на заводі в Харкові, ніколи не воювали і тим більше на території іншої держави", - підкреслив глава СБУ.

Як повідомлялося, слідчий комітет при прокуратурі (СКП) РФ раніше заявив, що в ході розслідування кримінальної справи по фактах геноциду і масових вбивствах громадян РФ на території Південної Осетії встановлена участь у цьому українських військових, а також не менше 200 членів української націоналістичної організації УНА-УНСО. Для з"ясування всіх обставин участі представників УНА-УНСО і українських військовослужбовців на стороні грузинських збройних формувань СКП РФ надіслав відповідний запит про правову допомогу в компетентні органи України.

В українському оборонному відомстві в черговий раз спростували інформацію про участь українських військовослужбовців в південноосетинському конфлікті в серпні 2008 року. В УНА-УНСО назвали таку інформацію слідчого комітету неправдивою і пов"язали це зі спробою Москви відновити свій вплив на території України, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Глава СБУ назвав брехливими звинувачення Росії і порівняв їх з брудною ганчіркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути