вівторок, 14 червня 2011 16:49

Міжнародні правозахисники вимагають "голову" Табачника

Міжнародні правозахисники вимагають "голову" Табачника

Міжнародна правозахисна організація Freedom House рекомендує президенту Віктору Януковичу звільнити міністра освіти Дмитра Табачника.

Про це йдеться у звіті Freedom House, неофіційний переклад якої розповсюдив фонд "Відродження".

Як наголошується в документі, міністр освіти сприяє "непотрібного поділу Україні в питаннях ідентичності".

"Звільнити з посади міністра освіти Дмитра Табачника - можливо, найбільш контраверсійну фігуру в складі уряду, за сіяння непотрібного і небезпечного розділення України в питаннях ідентичності, мови та освіти", - радять автори звіту.

Freedom House проводить паралель з політикою Віктора Ющенка, відзначаючи, що багато хто в Партії регіонів сприймали завзяте просування колишнім президентом української ідентичності та мови як відчуження від російськомовних громадян Східної України.

"Сьогодні багато хто в Центральній і Західній Україні побоюються, що і новий уряд, і міністр освіти Дмитро Табачник, зокрема, просувають реакційну політику проти української мови, ідентичності і релігії", - відзначають експерти.

За їх словами, критики Януковича вважають, що уряд не в змозі проводити політику, яка допомогла б об'єднати країну, і позиція міністерства освіти на чолі з Табачником лише підриває почуття національної єдності.

"Крім того, міністр скасував кілька освітніх реформ епохи Ющенка, пов'язаних зі стандартами вступу до університету, які, як побоюються критики можуть знову відкрити двері для корупції в цій галузі. Аналогічним чином, зусилля Табачника щодо закриття недоукомплектованих шкіл в якості способу економії коштів непропорційно і систематично зачепили україномовні школи, особливо в Луганську, Донецьку та Одесі, викликавши місцеві протести. Критики міністра також вказують на політизацію кадрових рішень в університетах ", - говориться в доповіді.

При цьому Freedom House зазначає, що студенти університетів - як іноземці, так і українці - скаржаться на необхідність платити за хороші оцінки.

"Правду кажучи, це явище не нове і воно не виникло з обранням Януковича президентом, але відчуття відстороненості від цієї проблеми серед студентів - "як воно було, так і буде" - викликає розчарування. Якби студенти об'єдналися і відмовилися дотримуватися цієї традиції, вони могли б ефективно покінчити з цією давньою практикою і викорінити джерело корупції у вищих навчальних закладах ", - пишуть також автори доповіді Freedom House.

Нагадаємо, що про звільнення Табачника заговорили ще на початку червня після того, як президент Віктор Янукович розкритикував роботу міністерства освіти і натякнув його очільнику на відставку. В той же час сам чиновник сказав, що не бачить в цьому трагедії.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні правозахисники вимагають "голову" Табачника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

840

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути