пʼятниця, 30 вересня 2011 18:15

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Обвинуваченням Тимошенко, Янукович поставить ЄС у складну ситуацію - політолог

Обвинуваченням Тимошенко, Янукович поставить ЄС у складну ситуацію - політолог

Те, що Печерський суд оголосив довгу перерву до оголошення вироку екс-прем'єру Юлії Тимошенко свідчить про те, що "нагорі продовжують думати".

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

"Або це спроба просто затягнути час, або, все-таки, це якась спроба піти на компроміс. Все залежить від того, як надалі продовжуватимуться переговори та контакти Януковича із Заходом", - сказав політолог.

Водночас Гарань додав: "Така довга перерва означає те, що, або Янукович продовжує думати як дійсно знайти вихід із ситуації, або створює таку видимість. Я думаю, що він ще вагається і рішення ще не прийнято".

Він також висловив припущення, що, можливо, цей час потрібен для того,аби декриміналізувати якісь статті законодавства.

"Знайти вихід зі становища реально — давно можна було це зробити, якби на це була політична волі", - зазначив експерт.

Гарань також не виключає, що таке рішення пов'язано із переговорним процесом із Росією. "Хоча Угода з Європейським Союзом — це є самодостатня ціль і саме тут уже треба іти на можливий компроміс", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кірєєв винесе свій вердикт орієнтовно 11 жовтня. Тимошенко останнє слово так і не виголосила

"За логікою, владі варто спробувати знайти вихід із цієї ситуації, але так само, за логікою, не треба було і заарештовувати Тимошенко, не треба було починати процес. Таким чином, ситуація заводилася далі і далі від її вирішення, - підкреслив політолог. - Шанси, що рішення по справі Тимошенко буде позитивним, зберігаються. Це в інтересах Януковича, якщо він хоче залишитися президентом, який уклав Угоду з Єросоюзом і не перетворився на Лукашенка".

Професор кафедри політології НАУКМА вважає, що якщо вирок для Тимошенко буде обвинувальним, то цим Янукович поставить у надзвичайно складне становище Європейський Союз.

"Європейський Союз хоче підписати таку угоду з Україною, але у цих умовах це буде важко виправдати. Навіть якщо її і буде підписано, почнеться процес ратифікації, і на цьому процесі ратифікації будь-яка країна чи Європарламент зможе цей процес заблокувати. Тому це ускладнює ситуацію", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна торгується із Заходом про вирок Тимошенко - експерт

На думку політолога, є ще один імовірний розвиток подій: "Якщо Кірєєв звинувачує Тимошенко, іде обвинувальний вирок. Потім іде апеляція до суду і вищий суд скасовує це рішення. Наприклад, кажуть, що були допущені помилки, недостатня база, не дотримана якась процедура і справа відправляється на дорозслідування. Тоді Янукович зможе сказати: "Дивіться, у нас є справжнє правосуддя. Я ж вам казав, що я не тисну на систему — Печерський суд прийняв одне рішення, а апеляційний суд його скасував".

За таким сценарієм, за словами Гараня, президенту вдасться зберегти обличчя. "Януковичу треба зважувати, що для нього важливіше. Та що візьме гору у нього та його оточення, які сили зможуть на нього вплинути, важко передбачити", - підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Обвинуваченням Тимошенко, Янукович поставить ЄС у складну ситуацію - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути