четвер, 12 квітня 2012 14:17

"Регіонали" хочуть підняти свій рейтинг балачками про зняття недоторканості — політолог

"Регіонали" хочуть підняти свій рейтинг балачками про зняття недоторканості — політолог
Бондаренко розказав, коли Рада перестане бути політичним притулком. Фото: Korrespondent.net

Розмовами про зняття депутатської недоторканності Партія регіонів намагається підвищити свій рейтинг перед парламентськими виборами.

Таку думку висловив керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень  Володимир Бондаренко у коментарі для Gazeta.ua.

"Недоторканність депутатів, суддів і президента найбільше дратує людей, - каже політолог. - У народній уяві депутат — або найбільший злочинець, як Лозинський, або безкарний, як Ландік. Народні обранці часто зловживають своїм статусом, а міліція і прокуратура бояться чіпати не тільки їх, а й їхніх помічників".

Водночас, на думку Бондаренка, обмеженням депутатського імунітету влада намагатиметься залякати опозицію.

"Існує небезпека, що найпринциповіші опозиціонери будуть підвішені на гачку.  Адже недоторканність у нас є єдиним механізмом, який захищає опозицію.  Тому крупні бізнесмени сторони, яка програла, намагаються потрапити до парламенту. Спонсори опозиційних партій збираються балотуватися на майбутніх парламентських виборах".

У разі обмеження недоторканності ціна депутатського мандата впаде, переконаний політолог.

"Бо Верховна Рада перестане бути політичним притулком чи заповідником для обраних. Адже у нас можна "пришити" кримінал будь-кому, підкинувши наркотики чи зброю. У новому КПК обмежені права громадян, а повноваження міліції і прокуратури розширені. Тому знайти управу на нардепів стане легше, не кажучи вже про простих громадян", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Як повідомлялося, після ухвалення Кримінально-процесуального кодексу Партія регіонів планує внести законопроект про обмеження депутатської недоторканності.

Зокрема, нардеп Володимир Олійник пропонує дозволити провадити слідство щодо народного депутата, підозрюваного у скоєнні злочину.

Також може відбутися суд над ним. Але згоду на арешт нардепа чи позбавлення його волі має дати Верховна Рада.

Олександр ГУНЬКО

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" хочуть підняти свій рейтинг балачками про зняття недоторканості — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути