понеділок, 08 лютого 2010 12:14

Російські політологи про перемогу Януковича, компроміс з Тимошенко та співпрацю з РФ

Російські політологи про перемогу Януковича, компроміс з Тимошенко та співпрацю з РФ
Перемога Віктора Януковича на виборах президента України вже не викликає сумнівів, проте йому доведеться шукати компроміс зі своєю суперницею на виборах, прем"єром Юлією Тимошенко, щоб не допустити некерованої ситуації в економіці, вважає глава Фонду ефективної політики Гліб Павловський.

"Перемога Януковича фактично і навіть математично безперечна. Розрив (між голосами на підтримку Януковича і підтримку Тимошенко) не опуститься нижче 2%.

Це питання практично безваріантне. Не виключаю, що розрив може навіть трохи збільшитися", - заявив Павловський у понеділок "Інтерфаксу".

Тим часом, на думку політолога, Янукович стикається з новою для нього проблемою, коли майже половина виборців країни є противниками його політичного курсу.

"Голоси, віддані за Тимошенко, - це не голоси саме за неї, а голоси проти Януковича. Це означає, що майже половина (виборців) країни є його політичними противниками", - сказав Павловський.

Януковичу необхідно буде поводитися з Росією жорсткіше

У зв"язку з цим він підкреслив, що "однією з найважливіших проблем Януковича стає пошук компромісу з цією половиною виборців, а значить, неминуче, в якомусь сенсі і з самою Тимошенко".

Януковичу, швидше за все, доведеться удатися до компромісного варіанту вирішення політичних конфліктів в Україні, вважає політолог.

"Йому потрібно буде гарантувати стороні, яка програла, цивілізоване звернення всупереч внутрішньополітичним традиціям в Україні, коли конкурента, який програв, добивають. Це завдання фактично є проблемою національного примирення в країні, і якщо Янукович її не вирішить, то економічне відновлення країни стане неможливим", - заявив Павловський.

За його словами, економічний хаос в Україні ударить по інтересах Росії, яка, у свою чергу, зацікавлена в конструктивному політичному діалозі між українськими політичними силами.

"Росія зацікавлена в тому, щоб в процесі нормальної політичної боротьби обидві сторони не ставили під питання керованість в економіці, тому що це ударить по контрактах з Росією.

Загострення внутрішньополітичного конфлікту на Україні може призвести до того, що транзит енергоресурсів опиниться під загрозою і Москві доведеться втягуватися в українські проблеми, у тому числі і у фінансовому відношенні", - сказав Павловський.

Разом з тим, Янукович, не дивлячись на дружню риторику в адресу Росії, буде непростим партнером для Москви, вважає член Наукової ради Московського центру Карнегі Олексій Малашенко.

Мета Тимошенко - влаштувати якусь бучу і показати себе нещасною

"Хто б не переміг, російсько-українські відносини вже придбали більш-менш розумні контури. Януковичу, який позиціонував себе великим другом Росії, щоб завоювати частину його опонентів, необхідно буде з Росією поводитися жорсткіше. Але до цього теж всі готові", - заявив Малашенко "Інтерфаксу".

Співпраця між Москвою і Києвом заЯнуковича буде розвиватися непросто, вважає і президент Центру політичних технологій Ігор Бунін.

"Ніхто не захоче переглядати угоди, які були укладені з Тимошенко. Янукович щось віддаватиме і виторговуватиме, як Лукашенко. Газові відносини будуть одними з найскладніших", - сказав Бунін.

В цілому, на думку політолога, Тимошенко вже фактично визнала результати другого туру, а її поведінка в політиці відноситься, виключно, до її іміджу.

"Тимошенко не має опори в еліті, оскільки вела дуже агресивну виборчу кампанію. Проти неї налаштовані і (діючий президент) Ющенко, і мер Києва (Черновецький).

Її мета - не влаштувати майдан, який неможливий, а влаштувати якусь бучу, показати себе ображеною, скривдженою, нещасною", - вважає Бунін.

Він вважає, що після того, як "результати виборів будуть визнані, Тимошенко їх визнає і перейде в політичну опозицію", - сказав експерт.

За матеріалами: Інтерфакс.
Зараз ви читаєте новину «Російські політологи про перемогу Януковича, компроміс з Тимошенко та співпрацю з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути