середа, 06 травня 2009 08:42

Ющенко про "Східне партнерство", стосунки з Росією та газові угоди

Ющенко про "Східне партнерство", стосунки з Росією  та газові угоди

Президент України Віктор Ющенко дав інтерв"ю італійській газеті "Корр"єре делла Сера" та трьом іншим європейським виданням. Він прокоментував підписані газові угоди, розповів про розбіжності з прем"єром Тимошенко та висловився за співпрацю з Росією

- Ініціатива, яка покликана дещо "підсолодити гіркоту" державам, що не мають надій вступити у найближчій перспективі до ЄС?

- Переконаний, що ні. Угода про асоціацію між Україною та ЄС знаходиться в іншій політичній площині, аніж "Східне партнерство", яке представляє собою важливе регіональне об"єднання, в рамках якого ми будемо говорити про фундаментальні речі: кордони, візи, енергетичну співпрацю.

- Євросоюз запропонував посередництво у ваших стосунках. У Вас дійсно існують проблеми у відносинах з Тимошенко?

- Те, що наразі відбувається, не є особистим протистоянням. Це конфлікт двох ідеологій. Є група людей, яка має бажання повернути Україну до минулого. Ця група активно співпрацює з комуністами, без яких їй ніколи не вдалось би проштовхнути ті закони, які були прийняті протягом останнього періоду. Вони не просто ведуть певну політику, а прагнуть поділити Україну. Відбулась справжня узурпація влади.

- Важливою для Вас проблемою залишаються відносини із вашим східним сусідом - Росією Володимира Путіна. Після "газової кризи"-2006 на початку цього року відбувся новий конфлікт. Цього разу його причини є суто економічними?

- У всіх випадках мова йшла про політичні протистояння. У січні цього року ми всі програли, тому що домовленості, яких було досягнуто, не вирішили питання. На жаль, Європейському Союзу в боротьбі під час кризи не вистачило сміливості, і сьогодні ми маємо ще більшу нестабільність, а підписані угоди я називаю несиметричними, адже у них не враховано права та потреби її учасників.

- Тобто в угодах не було зафіксовано об"єктивних цін на російський газ, як на його транзит до держав ЄС, так і для потреб самої України?

- Немає навіть натяку. Візьмемо, для прикладу, вартість транзиту, який становить 1,7 доларів за тисячу кубометрів газу на сто кілометрів. В Європі таку пропозицію ніхто б не прийняв, адже реальні ціни на транзит у чотири-п"ять разів більші.

- А щодо ціни на газ для самої України? Вона є нижчою, аніж для країн ЄС?

- Так, але ж вона є вищою за ті ціни, що їх платять наші сусіди. Ми маємо досягти європейських стандартів в усіх сферах наших стосунків з Росією.

- Москва прагне взяти участь у домовленостях, яких Ви нещодавно досягли з Європейським Союзом у питанні щодо модифікації української газотранспортної системи. Ви на це згодні?

- Звичайно, ми готові розглянути можливість участі усіх зацікавлених сторін, але на особливих умовах.

- На яких саме?

- Для всіх має бути зрозумілим, що контроль над системою і власник труби залишиться незмінним. Це є українське - українським і залишиться.

- У "Східному партнерстві" бере участь також Білорусь Олександра Лукашенка, якого нещодавно прийняла Італія та Ватикан. На Вашу думку, Сильвіо Берлусконі зробив правильно, що прийняв особу, яку називають останнім європейським диктатором?

- Я думаю, що відповідає інтересам усіх сторін допомогти Білорусі вийти з ізоляції та стати на шлях наближення до Євросоюзу. Звичайно, при цьому необхідно звертати увагу на потребу поважати принципи свободи слова та права опозиції, але не заганяти ситуацію у "глухий кут". Я часто зустрічаюсь з О.Лукашенком під час регіональних заходів і переконаний, що діалог - це найкраща зброя. Необхідно говорити, дивлячись один одному в очі.

- А щодо Володимира Путіна? Ви переконані, що з Росією також можна вирішити питання за допомогою діалогу?

- Звичайно, мені б дуже хотілось, щоб стосунки між нашими державами були краще і я думаю, що це цілком можливо. Але наразі все залежить від Москви. Росія - велика держава, і добре відомо, що чим більшою є країна, тим відповідальнішими мають бути її вчинки. Очевидно, що незалежність та суверенність України не повинна піддаватись жодним сумнівам.

- Росія та Україна не можуть знайти спільну точку зору навіть у питанні щодо Миколи Гоголя, якому цього року виповнюється двісті років з Дня народження.

- Він збагатив нас усіх; його внесок є настільки значним, що ми можемо вважати М.Гоголя громадянином планети. Але, звичайно, він був українцем.


Нагадаємо, що 7 травня у Празі відбудеться перша зустріч членів нової міжнародної ініціативи, яка об"єднує у собі Європейський Союз та шість республік, які колись входили до складу СРСР, - Україну, Грузію, Білорусь, Молдову, Вірменію та Азербайджан.

Україну на саміті представлятиме Президент Віктор Ющенко. Очікується, що до Чехії прибуде й прем"єрка Тимошенко.

За матеріалами: Прес-служба Президента, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Ющенко про "Східне партнерство", стосунки з Росією та газові угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути