четвер, 07 травня 2009 10:24

Ющенко в Празі буде посередником між ЄС та Лукашенком

Ющенко в Празі буде посередником між ЄС та Лукашенком

У четвер, 7 травня, Президент України Віктор Ющенко відвідає з робочим візитом Прагу. У чеській столиці відбудеться установчий Саміт зовнішньополітичної ініціативи Європейського Союзу Східне партнерство.

Візит відбудеться на запрошення прем"єр-міністра Чехії, повідомили у прес-службі Президента України.

Напередодні, питання участі в ініціативі Східне партнерство обговорювалося президентами України та Білорусі Віктором Ющенком та Олександром Лукашенком. Під час зустрічі в білоруському Гомелі лідери двох країн підтвердили, що їх держави мають спільний інтерес у проектах Східного партнерства, зокрема в енергетичній галузі і транзиті.

Віктор Ющенко за підсумками переговорів у Гомелі заявив: "У нас тут дуже схожі позиції. Наші країни дуже зацікавлені в конкретних проектах, що надаються участю в цій ініціативі, які можуть позитивно вплинути на економічну ситуацію наших країн".

Як зазначають експерти, зустріч президентів України та Білорусі була зумовлена саме тим, що Віктор Ющенко візьме участь у Саміті Східне партнерство, тоді як Олександр Лукашенко на нього не поїде.

Причина в тому, що білоруського лідера, якого ще в минулому році на Заході називали "останнім диктатором Європи", особисто не хотіли б бачити лідери країн Євросоюзу. Але Білорусь до участі в програмі Східне партнерство все-таки запросили, хоча на початку в ЄС були певні сумніви.

У ході переговорів Лукашенко особисто подякував Ющенку за те, що він підтримав участь Білорусі в цій ініціативі ЄС. Таким чином, Віктор Ющенко став свого роду посередником між офіційним Мінськом і Брюсселем, можливо, що Олександр Лукашенко попросив його продовжити цю місію на саміті в Празі.

Як повідомлялося, вчора, 6 травня, в Гомелі відбулася зустріч Віктора Ющенка і Олександра Лукашенка. Президенти України і Білорусі спілкувалися наодинці більше 3,5 годин.

У січні в Секретаріаті Президента України заявляли, що Київ на прохання президента Олександра Лукашенка виступає адвокатом Мінська в Європейському Союзі.

Напередодні прес-секретар Ющенка заявила, що Україна готова підтримати елементи Східного партнерства настільки, наскільки це сприятиме досягненню цілей інтеграції Києва в Євросоюз.

За матерiалами: Радіо Свобода, Кореспондент
Зараз ви читаєте новину «Ющенко в Празі буде посередником між ЄС та Лукашенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути