середа, 03 серпня 2011 06:00

Згоріли всі документи на землі в районі

Автор: фото: Павло ПАЛАМАРЧУК
  Шматок обгорілого документа з печаткою на підлозі Пустомитівського районного управління держкомзему на Львівщині. У ніч на 31 липня там сталася пожежа
Шматок обгорілого документа з печаткою на підлозі Пустомитівського районного управління держкомзему на Львівщині. У ніч на 31 липня там сталася пожежа

— То самі вони всьо зробили. Дерибанять землю направо й наліво. А щоб кінці заховати — документи всі спалили, — каже жителька райцентру Пустомити на Львівщині Ольга Григорівна, 65 років.

У ніч на 31 липня у приміщенні районного управління держкомзему сталася пожежа. Повністю згорів кабінет виконувача обов'язків голови управління та його секретарки. Вогонь знищив майже всю документацію, що була в приміщенні.

Місто Пустомити — за 20 км від Львова. Район лежить навколо обласного центру. Ціни на землю тут найвищі в області. У селах Сокільники, Солонка, Наварія, Малечковичі за сотку правлять від $3 до $6 тис.

Управління держкомзему розташоване в центрі Пустомит. Займає весь другий поверх будівлі на вул. Заводській, 10. За 50 м — прокуратура та райвідділ міліції.

— Якби ви до мене ще в п'ятницю прийшли, то побачили б, як тут чисто і прибрано було, — каже виконувач обов'язків голови районного управління держкомзему Андрій Івасів, 36 років. Він ходить по згарищі свого кабінету. Під ногами лежать обгорілі чашки. Серед попелу видно клаптики білого паперу — рештки документів.

— Підпал стався десь о третій ночі. Мені о пів на сьому зателефонували і сказали, що згорів мій кабінет. У вікні хтось просвердлив дві дірки та залив солярку й бензин. Такі дірки просвердлили й у вікні сусіднього кабінету. Але підпалити не встигли. Після вогню вціліло лише кілька мішків справ, але вони дуже пошкоджені. Повигорали навіть сейфи. У них зберігалися книги реєстрацій, декілька державних актів. Перш за все будемо робити інвентаризацію по тому, що згоріло. А потім відновимо втрачене. Думаю, за сім–десять днів почнемо знову нормально працювати.

Вікна кабінету Андрія Романовича виходять у малолюдне місце. Приміщення не охороняється.

— Маю певні припущення, хто це міг зробити. У мене з грудня є незакрита кримінальна справа. Мене побили арматурою при виході з роботи. Я вказав на замовників, але їх й досі не допитали. Ці люди хотіли, щоб я підписав папери на землю. Вимагали 2 гектари в Сокільниках на пайових землях. Мені постійно пишуть якісь кляузи і листи з погрозами, — каже Андрій Івасів.

— Та то якась карма чи шо в наших Пустомитах, — розповідає місцева 37-річна Галина. — 10 років тому згорів кабінет субсидій. 2006-го горіла наша міліція. Теж тільки один кабінет понищили. Тепер земельні ресурси. І знову та сама історія. Чомусь горять тільки кімнати, де знаходяться дуже важливі папери.

— Пожежа може бути хорошим прикриттям для пророблених раніше махінацій із продажем землі. Адже з вогнем згоряють не лише основні документи — право власності, наприклад. А й додатки — рішення місцевих рад, громадських слухань. Їх переписують наново. Правда, потрібно ще, щоб були знищені й копії певних документів, що є у власника землі, в установах, що їх видавали, — анонімно розповідає колишній працівник управління Держкомзему в області.

 

Копії земельних актів спалила прибиральниця

26 березня 2010 року в голови комісії з приватизації Київради 39-річного Петра Іванова вкрали джип "Фольксваґен Туареґ". Чиновник казав, що машину вкрали вдень із парковки на просп. Перемоги, 6. Присягався, що в ній були документи приватизації об'єктів Києва з 2006 по 2010 роки — період головування в столичній міськдержадміністрації Леоніда Черновецького. За кілька днів роботу комісії з приватизації мав інспектувати Кабінет Міністрів. Обсяг документів на приватизацію об'єктів нерухомості за чотири роки в Києві вимірюється вантажівками. Якщо всі їх скласти в одну теку — її висота сягатиме щонайменше 30 м.

4 серпня 2008 року на Києво-Святошинський відділ земельних ресурсів напали близько 30 членів бандитського угруповання Олександра Капітонова. Вони понищили офісну техніку, побили вікна, однак не змогли подолати опір охорони. Після того тисячі людей Києво-Святошинського району не змогли отримати акти приватизації на свої земельні ділянки. Їм казали, що документи зникли під час нападу. Люди змушені були виготовляти їх повторно власним коштом.

Влітку 2007 року невідомі ввірвалися в будівлю Обухівського районного управління земельних ресурсів Київської області й украли 11 тис. державних актів на володіння земельними ділянками. Вартість землі в Обухівському районі — до $20 тис. за сотку. Восени того ж року напад повторився. Пропав комп'ютер із базою даних, що містила перелік земельних актів. А позаторік прибиральниця начебто випадково спалила тисячі копій земельних актів.

 

Зараз ви читаєте новину «Згоріли всі документи на землі в районі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути